Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ismail: Skapa trygghet för nyanlända kvinnor

Ledarkrönika: Sverige kan inte betraktas som ett välkomnande land för flyktingar om vi inte kan erbjuda trygghet till nyanlända kvinnor.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vi har hört det många gånger. Sverige ska vara ett välkomnade land för flyktingar. Nyanlända ska få leva i frihet, de har ju flytt förtryck. Men hur trovärdiga är sådana ställningstaganden när nyanlända kvinnor väl här i Sverige fortfarande tvingas leva med övergrepp?

SVT har granskat kvinnors utsatthet på flyktingboenden. De olika kvinnornas berättelser ger en mörk bild av det svenska mottagningssystemet. "Jag kan lämna rummet men har allas ögon på mig. Ögon som granskar en uppifrån och ner", säger "Sabina". "Här är jag väldigt ofri", säger "Manal" (SVT 30/5). TV4:s Kalla Fakta avslöjade även att kvinnor och unga flickor fått utstå sexuella trakasserier och övergrepp på flyktingboenden (Nyhetsmorgon 29/5). 

Kvinnor utgör en tredjedel av de som söker asyl i Sverige. De tvingas därmed bo på anläggningar där den största majoriteten av de inneboende är män. Runt om i landet för frivilligorganisationer och myndigheter diskussioner med nyanlända om rättigheter och värderingar. Men det tas inte alltid emot positivt. "Det kan bli mycket hätska diskussioner om kvinnors rättigheter", sade en polis om informationsinsatserna på flyktinganläggningar (SVT 30/5). 

Varför är det så här? Vissa hävdar i samhällsdebatten att kulturella olikheter kan påverka förekomsten av sexuella övergrepp. Många flyktingar kommer från samhällen där kvinnan systematiskt är underordnad mannen. Det påverkar synen på kvinnor. Men en del av vänstern vägrar dock tala om kulturer. Vad spelar det för roll om man är svensk eller kommer från Irak? Sverige är inte perfekt. Patriarkatet är globalt! 

Sverige är inte perfekt. Men självklart finns det kulturer vars normer och värderingar påverkar attityden till kvinnors status och rättigheter. Få skulle ju hävda att den svenska synen på kvinnors rättigheter står nära den syriska, irakiska eller afghanska. Det är länder vars lagar är tydligt färgade av både hederskulturer och religionens framträdande roll i det vardagliga livet.

Just därför är värderingsarbetet i asylprocessen nödvändigt. Sverige ska vara ett tryggt land för alla invånare. Men när asylsökande kvinnor inte vågar klä sig som de vill och inte vågar lämna sina rum så har samhället svikit kvinnorna rejält. De män som anser sig ha rätten att diktera kvinnliga medflyktingars liv måste avlägsnas från Migrationsverkets boenden. Och asylsökande som begår sexualbrott bör utvisas.

Sverige kan inte betraktas som ett välkomnande land för flyktingar om vi inte kan erbjuda trygghet till nyanlända kvinnor.