Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ismail: Särskilda boenden nödvändiga

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Från Migrationsverkets flyktinganläggningar runt om i landet har det vid ett flertal tillfällen rapporterats om bråk mellan kristna och muslimska flyktingar. I Kalmar län har kristna flyktingar flytt Migrationsverkets asylboenden på grund av trakasserier från radikala islamister (Östran, 18/7-2015). Ett annat exempel är en flykting som fick utstå hot för att han konverterat från islam till kristendomen (Aftonbladet 29/1).

Att som kristen assyrier fly undan Islamiska Statens folkmord på den kristna lokalbefolkningen i Syrien och Irak, bara för att mötas av religiösa extremister på Migrationsverkets asylboenden, är obehagligt och oacceptabelt.

I Tyskland har myndigheterna upprättat särskilda boenden för kristna flyktingar. Journalisten Nuri Kino, som länge lyft frågor om de kristnas situation i Mellanöstern, har upprepade gånger uppmärksammat problemen på Migrationsverkets anläggningar och krävt att myndigheten gör något liknande i Sverige.

Patriark Mor (S:t) Afrem Karim II, överhuvud för den syrisk-ortodoxa kyrkan, har i ett brev till Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson frågat om vilka åtgärder de svenska myndigheterna vidtagit för att skydda utsatta flyktingar i Sverige. Danielsson svarade för några dagar sedan att de just nu utreder frågan om särskilda anläggningar för flyktingar som känner sig utsatta eller rädda och att de ska vara öppna för alla oavsett bakgrund.

Det är ett välkommet initiativ från Migrationsverket. Tidigare har de talat om att de inte vill fokusera på individers etniska bakgrund, eller att de fruktar att man spär på segregation om man delar upp asylboenden.

Men särskilda boenden för utsatta flyktingar är en nödvändighet, tyvärr. När människor flyr undan krigets eländen innebär det inte att man lämnar konflikterna bakom sig i det nya landet som man anländer till. Det är i sig oroväckande.