Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Ismail: Jihadister ska inte gå fria

Terrordomen mot de två göteborgarna är en vändpunkt i arbetet mot våldsbejakande islamism.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

De två göteborgarna Hassan Al-Mandlawi och Al Amin Sultan har begått terroristbrott i Syrien enligt Svea Hovrätt som förra veckan fastställde tingsrättens tidigare dom. Straffet blir livstid, vilket tydligt signalerar att de dömdas gärningar utomlands varit av en sådan allvarlig karaktär att det krävs hårda straff. Mandlawi och Sultan syntes på en film föreställande Jabhat al-Nusra, den syriska förgreningen av terrornätverket al-Qaida,i färd med att halshugga två bakbundna fångar.

Säpo uppskattar att omkring 300 personer från Sverige har anslutit sig till terrorstämplade grupper i Syrien och Irak. Från Göteborg kan det handla om ett femtiotal individer men obekräftade siffror pekar även på 150 personer, enligt terrorforskare från Försvarshögskolan (Foreign Policy 23/2-2015). Att två göteborgare kunnat knytas till ett terrorbrott i Syrien visar att det svenska rättsväsendet kan sätta jihadister bakom lås och bom.

Återvändande jihadister utgör ett säkerhetshot. Islamiska Staten och al-Qaida har upprepade gånger uppmanat sympatisörer att begå terrorbrott på hemmaplan. De som nu återvänder till Europa har inte bara viljan, utan även krigserfarenheten och kunskapen, för att begå allvarliga terrorbrott mot våra samhällen. I det nätverk av jihadister som bland annat var ansvarig för massakern i Paris har flera individer tidigare befunnit sig i Syrien. Att det svenska rättsväsendet lyckas döma återvändande terrorister är därför centralt i arbetet att skydda oss mot framtida terrorattentat.

Domen i Svea Hovrätt är dessutom en viktig upprättelse för de som fallit offer för jihadisterna i Syrien och Irak. I fallet med de två göteborgarna vet vi ännu inte vilka det var som avrättades, men deras öden har inte gått det svenska samhället förbi.

Nu kommer rättsväsendet få fler lagliga verktyg för att stoppa svenska jihadister. Den första april trädde nya terrorlagar i kraft som bland annat kriminaliserar terrorresor. Tidigare kunde Säpo bara inkalla individer till ett frivilligt samtal om de misstänkte att någon skulle resa utomlands för att ansluta sig till en terrororganisation. Med de nya lagarna kan Säpo så tidigt som möjligt gå in och stoppa personer som vill utbilda sig eller begå terrorbrott utomlands.

Göteborg har även skördat små framgångar. Kommunens samverkansgrupp mot våldsbejakande extremism bidrog till att fyra svenskar förra veckan kunde gripas i Turkiet för planer på att ansluta sig till Islamiska Staten (SVT 31/3).

Domen mot de två göteborgarna, och de nya terrorlagarna, utgör en vändpunkt i arbetet mot våldsbejakande islamism. Ingen svensk jihadist ska tro att de kan begå illdåd utomlands utan några rättsliga konsekvenser i Sverige.