Ismail: En socialtjänst i nöd

Runtom i landet går socialtjänsten på knäna. Nu måste regeringen vända utvecklingen.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den svenska socialtjänsten befinner sig i en djup kris. Det stora antalet ensamkommande barn och ungdomar som anlänt till Sverige har överbelastat en redan ansträngd socialtjänst.

Sju av tio socialsekreterare funderar på att byta jobb. 98 procent av kommunerna har svårt att rekrytera personal till socialtjänsten enligt Sveriges Kommuner och Landsting (DN 3/3).

I en ny undersökning från Akademikerförbundet SSR svarar 70 procent av de tillfrågade socialsekreterarna att arbetsbelastningen ökat. År 2012 låg siffran på 55 procent. Sjukskrivningarna ökar. Siffror från Försäkringskassan visar att det handlade om 36 startade sjukfall per tusen anställda 2014. Det ska jämföras med omkring 13 för andra yrkesgrupper. Det är en ständig uppgång sedan 2012 (DN 7/4).

ANNONS

En tungt belastad socialtjänst kan inte mäkta med att göra sitt uppdrag korrekt. Göteborgs kommun har fått kritik av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för sin hantering av ensamkommande flyktingbarn. Ett av barnen hade inte fått någon socialsekreterare, och inte heller någon återkoppling från socialtjänsten.

Vid en inspektion på Hisingen i december förra året kritiserade IVO även bristen på personal som hade att hantera det stora antalet ensamkommande flyktingbarn. P4 Göteborg rapporterade om sju flyktingpojkar som placerats i samma familjehem. Två män i 25-årsåldern drev hemmet och turades om att bo med pojkarna. En fundersam medborgare knackade på dörren en dag för att upptäcka att barnen var ensamma. Familjehemspapporna var i sitt ”andra hus i en annan stad” (7/4).

Att detta förbigått kommunen är ytterligare ett bevis på hur påfrestad arbetssituationen är för socialsekreterarna. Utsatta barn ska kunna räkna med att få stöd och hjälp. Socialtjänsten måste kunna kontrollera var utplacerade barn hamnar. Men knappa resurser och personalbrist ökar arbetsbördan för de anställda som sliter för att nå upp till lagens krav och bestämmelser. Då är det inte konstigt att såväl rättssäkerhet som verksamhet påverkas. ”När nu mottagandet av ensamkommande flyktingbarn vuxit så mycket har situationen blivit ännu mer ansträngd”, sade Åsa Regnér (S), barn- och äldreminister, till Dagens Nyheter (7/4).

ANNONS

Regeringens omdaning av migrationspolitiken lär minska antalet ensamkommande till Sverige. Det var en nödvändig åtgärd för att understödja en överbelastad socialtjänst som måste kunna prioritera också andra ärenden än bara ensamkommande flyktingbarn. Men barn- och äldreminister Åsa Regnér bör även se till att socialtjänsten får det välbehövliga resurstillskott som efterfrågas och att organisatoriska förändringar sker för att avlasta landets socialsekreterare.

ANNONS