Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Håkan Boström: Islamismen måste tas på allvar

Ledare: Vi bör vara förbereda på att något liknande det som hände i Nice kan ske också här.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.


Frankrike har drabbats av ännu ett blodigt terrordåd. En ensam man mejade hänsynslöst ned vanliga familjer som gett sig ut på strandpromenaden i Nice. I skrivande stund ligger dödssiffran på 84 personer, varav många barn. En 31-årig tunisier har pekats ut som gärningsman och motivet tros vara islamistiskt. Frankrikes president, Francois Hollande sade strax efter att dådet blivit känt att hela landet nu hotas av den islamistiska terrorn.

Det finns inga enkla svar på hur den våldsamma islamismen ska motverkas. Säkerhetsinsatserna är redan rigorösa. Det finns skäl att ge polis och säkerhetstjänster stora befogenheter. Samtidigt kan hotet knappast avvärjas enbart med säkerhetsåtgärder.
Islamismen måste bekämpas som ideologi. Det innebär att hålla flera tankar i huvudet samtidigt.

Till att börja med måste normala och sekulära muslimer känna sig delaktiga i de samhällen de bor i. Utanförskapet måste brytas. Främlingsfientligheten bekämpas.
Detta kräver inte minst en socialt hållbar migrationspolitik. Segregation, mångkulturalism och arbetslöshet utgör en återvändsgränd.

Det som krävs är en tydlighet kring vilka värderingar som är acceptabla, kombinerat med att arbetslinjen sätts i första rummet. Utanförskap föder revolt. Men den islamistiska ideologin är en förutsättning för att denna revolt ska slå över i organiserad terror.
Sverige har redan haft ett (misslyckat) terrordåd på Bryggargatan i Stockholm 2010. Det var en slump att det inte slutade i blodbad den gången.

Idag exporterar Sverige, och inte minst Göteborg, ett rekordstort antal jihadister till krigsområden som sedan återvänder. Vi bör vara förberedda på att något liknande som i Nice kommer att ske här.