Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Susanna Birgersson: Isabella Lövin, här är din nästa konferens

129 miljoner människor beräknas vara i behov av katastrofhjälp. Var är regeringens engagemang?
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Hella Hultin är en hjälte. På uppdrag av Läkare utan gränser reser hon till sådana ställen i världen som du och jag försöker att inte ens tänka på. Häromdagen berättade hon i DN om sina upplevelser i Jemen.

– Jag såg nyfödda barn med rynkig hud utan underhudsfett. Det är uppenbart att det är matbrist och att folk svälter (DN 4/2).

Enligt Rädda barnen riskerar 400 000 barn i Jemen svält, och på grund av den eskalerande konflikten har hälften av landets 13 miljoner invånare svårt att hitta mat för dagen. 

I slutet av förra året slog FN återigen larm om att miljontals människor hotas av svältkatastrof i Sydsudan, till följd av den väpnade konflikten.

Jemen och Sydsudan är två av 16 humanitära kriser som biståndsmyndigheten Sida har identifierat. Nästan 130 miljoner människor i världen är i akut behov av humanitär hjälp, vilket är en fördubbling på bara några år.

Men det som får Europas regeringar att verkligen reagera är att Donald Trump stryper bidragen till organisationer som tillhandahåller eller informerar om abort. Sverige och tre andra europeiska länder kallar nu till givarkonferens för att kompensera för det amerikanska pengastoppet.

Det är väl inget anmärkningsvärt i sig; en feministisk regering tycker givetvis att det är viktigt att kvinnor världen över får tillgång till säkra aborter. Men fokuset! Proportionerna! Var är konferenserna för Jemen? Var är engagemanget för de över 4 miljoner internflyktingarna i Irak? Var är miljardbidragen till människorna i Aleppo? 

De internationella organisationer som arbetar med humanitär hjälp är konstant underfinansierade. Sverige bidrar med ungefär 2 miljarder kronor till arbetet i de 16 krishärdarna.

På frågor om varför vi lägger så mycket pengar på flyktingmottagande och så lite på bistånd till människor som befinner sig i katastrofområden, brukar regeringsföreträdare surt svara att Sverige minsann hör till de stora givarna internationellt sett. Så mycket värre om Sveriges 2 miljarder är mycket pengar i sammanhanget! Och så mycket större skäl att samla den rika världens regeringar och pressa fram stöd till de utsatta kvinnor, män och barn som svälter just nu och som inte har tillgång till mediciner och fungerande sjukvård.

”She decides” heter konferensen som går av stapeln den 2 mars – en benämning som gjord för att bli hashtag på sociala medier. Jag föreslår att nästa konferens som Sveriges biståndsminister Isabella Lövin initierar får heta ”They starve”.