Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets partisekreterare, Märta Stenevi. Bild: Henrik Montgomery/TT
Miljöpartiets partisekreterare, Märta Stenevi. Bild: Henrik Montgomery/TT

”Intelligens och andra egenskaper fördelar sig jämnt”

Thomas Gür förstår inte att maktskillnader i samhället beror på förtryckande strukturer. Kvotering är ett bra politiskt verktyg för att ge alla samma möjligheter. Skriver Märta Stenevi, partisekreterare i MP i en replik.
Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

Thomas Gür (GP 30/12) har rätt i en enda sak: kvinnorna i Miljöpartiets riksdagsgrupp representerar inte sitt kön – utan vårt partis värderingar. Värderingar som bygger på hushållande med naturresurser, ett värnande om våra ekosystem och en omsorg om andra människor, oavsett ursprung.

Men poängen med kvotering är inte ifall en äldre svenskfödd man med gröna värderingar kan representeras av en ung invandrad kvinna med samma åsikter – det går naturligtvis utmärkt. Poängen är att ge den kvinnan utrymme och makt i samhället på samma villkor som mannen.

I ett jämlikt samhälle skulle makt fördelas proportionerligt mellan människor, eftersom vi vet att intelligens och egenskaper fördelar sig jämnt i befolkningen. Men möjligheter gör inte det. Trots att vi enligt lag har samma rätt så är skillnaderna mellan mäns och kvinnors möjligheter fortfarande stora. Adderar man andra diskrimineringsgrunder växer skillnaderna snabbt.

I århundraden har män haft förtur till alla mäktiga positioner. Att kvotera i en övergångsperiod är inte att prioritera ett kön, utan ett sätt att låta meriter styra över kulturella föreställningar om hur makt ska se ut, tills föreställningarna ändrats. Rimligtvis är det inte så dåligt som högerdebattörer vill få det till. Troligtvis är det till och med rätt bra.

Det är hundra år sedan män röstade för kvinnlig rösträtt i riksdagen. Idag har fem av åtta riksdagspartier kvinnliga partiledare. Men om Thomas Gür tror att det skett av sig självt, utan motstånd, är han inte bara historielös utan dessutom mer än lovligt naiv. Ingen feministisk seger har skett utan aktiva beslut, modiga förebilder och opinionsbildning.

På samma sätt som män en gång röstade för kvinnlig rösträtt kan jag lova att jag alltid kommer arbeta för att människor av alla etniciteter, åldrar, funktionsvariationer, sexuella läggningar, könsidentiteter och religiösa övertygelser som delar Miljöpartiets värderingar ska ges plats att representera oss i riksdag och fullmäktige. Med eller utan kvotering.