Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Inga skattepengar till antidemokrater

Det är pinsamt att se hur Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor först ger bidrag till antidemokratiska föreningar, för att sedan inte ens kunna skriva ett korrekt beslut när de ska rätta till sitt misstag.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I slutet av förra året meddelades att föreningen Sveriges Unga Muslimer nekats fortsatt statligt bidrag. Anledningen var att föreningens verksamhet inte ansågs vara förenlig med de demokratiska grundvärderingar som krävs för att få statligt föreningsstöd.

Vid flera tillfällen har Sveriges Unga Muslimer bjudit in hatpredikanter; som till exempel Abdullah Hakim Quick, Jamal Badawi och Kamal El-Mekki. Dessa personer har spridit hat mot homosexuella, hyllat självmordsbombningar och försvarat slaveri.

En sådan förening ska givetvis inte ha rätt till en enda skattekrona. Därför är det beklagligt att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) gav en så undermålig motivering till sitt beslut att neka Sveriges Unga Muslimer fortsatt bidrag. I beslutet hänvisade myndigheten bland annat till att föreningen ”pekats ut” som en miljö där vissa individer inte respekterar demokratin.

Nu har förvaltningsrätten slagit fast att MUCF:s beslut var felaktigt. I vissa hänseenden är domen förståelig; MUCF hade formulerat sig som om problemet var att Sveriges Unga Muslimer kritiserats i media och inte att föreningen de facto har en problematisk inställning till demokratiska värden.

Dock menar förvaltningsrätten att de konkreta fall som faktiskt togs upp i beslutet – med föreläsare som gjort uttalanden som strider mot demokratiska idéer – inte ger anledning att neka föreningen bidrag. Två av föreläsarna avbokades nämligen efter kritiken. Det är märkligt resonerat av förvaltningsrätten. Det säger något om Sveriges Unga Muslimer att antidemokratiska föreläsare hade blivit inbjudna från första början. Nog för att alla kan göra misstag, men det handlar inte om en enstaka föreläsare utan om att man återkommande bjudit in personer med djupt problematiska värderingar. Givetvis har föreningar rätt att bjuda in sådana talare om de vill, men det bör inte bekostas med statliga bidrag.

Ett tredje exempel som togs upp i beslutet var den ökända antisemiten Yvonne Ridley. Vad gäller henne hade dock MUCF inte gett några exempel på problematiska uttalanden. Klantigt kan tyckas, med tanke på att det inte är särskilt svårt att hitta sådana uttalanden. ”Bland annat har hon hyllat (den döde al-Qaida-kopplade predikanten) Anwar al-Awlaki och varit överhuvud för den brittiska organisationen Cage som haft kopplingar till dömda terrorister” säger terrorforskaren Magnus Ranstorp (TT 15/11).

Som en konsekvens av förvaltningsrättens dom måste MUCF nu göra en ny handläggning av Sveriges Unga Muslimers bidragsansökan. Det enda rimliga är att återigen neka föreningen bidrag, men denna gång underbygga sitt beslut betydligt bättre. Det är pinsamt att se hur MUCF först ger bidrag till antidemokratiska föreningar, för att sedan inte ens kunna skriva ett korrekt beslut när de ska rätta till sitt misstag.