Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max Sjöberg: Inför lagen är vi alla lika

Det innebär inte att organisationer som NMR alltid måste ges rätt att demonstrera. Tror polisen att ordning och säkerhet hotas har de rätt att neka, eller hänvisa till en annan plats. Men det är upp till polisen och inte politiker att avgöra.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den svenska tryckfrihetsförordningen, som vår yttrandefrihet bygger på, är världens äldsta och har sina rötter i upplysningstidens ideal om rättigheter och demokrati. Nu vill nazister som inte hymlar med sitt förakt för just demokrati och det fria ordet bruka vårt lands fri- och rättigheter.

Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) har ansökt om tillstånd att demonstrera i centrala Göteborg samtidigt som bokmässan pågår i höst. Många har varit skeptiska, och motståndet är förståeligt. 

SSU har tidigare föreslagit begränsningar av nazisters rätt att demonstrera (SvD 6/5). 73 representanter för olika organisationer och nätverk, bland annat RFSL och Sveriges Elevkårer, vill gå ett steg längre och helt förbjuda rasistiska organisationer (Aftonbladet 3/7).

NMR står dock inte bara för en antidemokratisk och våldsbejakande ideologi. Medan den organiserade kommunismen i Sverige främst består av gubbar som dricker kaffe och pratar nostalgiskt om Stalin är den organiserade nazismen i högre utsträckning direkt våldsam även i sin verksamhet. 

NMR:s anhängare uppmanas att bära kniv (SVT 30/6). Tre tidigare medlemmar dömdes i juli för flera bombdåd i Västsverige. Under onsdagen attackerades personer med NMR:s logga på sina tröjor en manifestation för flyktingar i Stockholm.

Betyder det att NMR ska nekas rätt att demonstrera? Inte nödvändigtvis. Demonstrationsfriheten är stark i svensk grundlag. I princip är det bara ordningsskäl, hot mot rikets säkerhet eller risk för spridning av farsot som anses vara giltiga anledningar att inskränka den. Att de ger uttryck för antidemokratiska åsikter eller att folk upplever deras blotta närvaro som hotfull är inte skäl nog.

Det innebär inte att organisationer som NMR alltid måste ges rätt att demonstrera. Det görs alltid en polisiär bedömning. Tror polisen att ordning och säkerhet hotas har de rätt att neka, eller hänvisa till en annan plats. Men det är upp till polisen och inte politiker att avgöra.

Ett beviljat tillstånd ger inte heller nazisterna fritt spelrum. Yttrandefriheten är inte absolut. Hets mot folkgrupp, förtal och uppvigling är olagligt. De som hotar eller är våldsamma ska straffas för det. Stör de den allmänna ordningen får manifestationen avbrytas. En demonstration är ingen juridisk frizon.

Ingen av dem som vill inskränka rätten att demonstrera har föreslagit hur grundlagen skulle förändras. En sådan förändring är nämligen nödvändig. Även om det känns dåligt i magen att nazister tillåts marschera i Göteborg är steget att helt förbjuda vissa demonstrationer stort

Detsamma gäller för dem som vill förbjuda organisationen. Att inte bara förbjuda och straffa handlingarna utan själva existensen av en grupp baserat på dess åsikter är en radikal åtgärd.

Att även nazister tillåts organisera sig och uttrycka sina motbjudande åsikter innebär inte att samhället på något sätt accepterar bombdåd, våld eller odemokratiska värderingar. Det innebär bara att vi håller fast vid en lång tradition av att även de åsikter och tankar som vi inte gillar ska få ta plats i det offentliga rummet.