Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Susanna Popova: Ideologi och klimataktivism går inte väl ihop

Människan frestar ofta på naturens tålamod. Inte bara gällande utsläppen. Många platser är inte ämnade att leva på. Det är sådant vi bör hantera rationellt och förståndigt. Drastiska och ideologiska beslut hjälper oss inte, skriver gästkolumnisten och författaren Susanna Popova.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

Laurel Canyon i Hollywood kan beskrivas som ett Mecka för hippies. I den lummiga dalgången levde och komponerade folksångare som Joni Mitchell och Crosby, Stills & Nash i självvald isolering. Fast det fanns hot mot friden. Manson-morden men också rock & roll satte punkt för den idealistiska eran. Och så hotet från bränderna som från tid till annan slukade ett antal av de anspråkslösa husen.

Den som återkommer idag och tillbringar en eftermiddag eller två med att hänga över balkongräcket hör inte gitarrer, utan helikoptrar. Folk ska till jobbet, här som på andra ställen, och utsikten över Los Angeles i fonden är spektakulär.

Men den som tittar rakt ner kan inte undgå ett annat av dalgångarnas problem. Trädens rötter ligger i öppen dager, somliga av trädkronorna balanserar vertikalt och allt från skjul till godsliknande hem är pålade på de märkligaste sätt för att motverka jordskred.

Men de kommer inte vara till någon hjälp… den dag jordbävningen kommer.

Vore man bara det minsta Greta Thunbergsk skulle man för länge sedan ha utslungat klimatförbannelser över mänskligheten, och särskilt över amerikanarna. Så skönt då att slippa luta sig mot Sveriges mest kända tonåring, och istället läsa en av världens mest meriterade klimatforskare.

Ledamoten av Kungliga Vetenskapsakademien och professorn i dynamisk meteorologi, Lennart Bengtsson, kallar klimat för summan av väderhändelser. Det som påverkat jordens temperatur är växthusgaserna, men det är mycket osäkert hur mycket varmare det blir. Och hur farlig uppvärmningen är för klimatet och därmed för människan.

Ingen som är normalt insatt ifrågasätter att koldioxiden har en effekt på jordens temperatur. Men den viktiga frågan är hur stor effekten är. Och när den blir ett problem. Det har blivit svårt att diskutera.

Eller med Lennart Bengtsson ord (Expressen och Kvartal): ”Problemet i Sverige när det gäller klimataktivister är att de styrs av ideologi och inte av rationellt, systematiskt tänkande”. Han är inte pessimist om våra ansträngningar att få ner växthusgaserna, så när Lennart Bengtsson talar framstår alla efterlysningar av klimatdiktatorer som den extremism det är.

Sen har Lennart Bengtsson andra synpunkter. En är att Donald Trump är en mycket intelligent person. Det är en synpunkt som delar Amerika, och i Laurel Canyon kan man utan vidare anta att den del som håller med Lennart Bengtsson är mikroskopisk.

Den som dröjer sig kvar tillräcklig länge på balkongen med utsikt över dalen inser att man självklart inte kommer att kunna bo på alla platser som är bebodda idag. Fast troligen på ställen som inte nu är beboeliga.

Men att leva i Laurel Canyon är som drömmen om att upphäva tyngdlagen, och med drömmens alla svårigheter att möta verkligheten. Uppvaknande betyder olika saker och för somliga är det en nyhet att väder inte är detsamma som klimat. Och för en del andra är det en nyhet att Sverige släpper ut hälften så mycket koldioxid som på 70-talet. Men tänk på saken. Lite uppmuntrande är det…