Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hjörne: Samspelet med det befintliga behöver öka!

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förändring – ett ord som väcker känslor, precis som göteborgarnas Heden. När debatten om Hedens framtid ånyo blossat upp så hamnar vi, som vanligt, i en diskussion om förändringsbenägenhet. (Vill man...) Den som inte vill att Heden bebyggs eller bara bebyggs marginellt får veta att hen (se där en förändring!) är emot förändring medan den som vill bebygga är för. Och är man för förändring är man progressiv. Det är både föraktfullt och osakligt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag tror att de flesta är ense om att förändring är både nödvändig, oundviklig och önskvärd. Utan förändring inget framåtskridande! Där-emot är det inte nödvändigt att förändra allting ständigt. Således kan man faktiskt vilja att Hedens funktion i huvudsak skall behållas utan att vara bakåtsträvare. Heden behöver förbättras och därmed förändras men det är förändringens kvalitet, innehåll och riktning som skall diskuteras, inte debattörernas grad av progressivitet. Låt oss för en gång för alla ta oss ur den återvändsgränden.

Skulle man till äventyrs vara emot all förändring så är Göteborg inte rätt plats att bo på. Få städer kommer att genomgå så genomgripande förändringar som Göteborg. Det är bra! Vi behöver bebygga, förändra och förbättra! Göteborg har möjlighet att bygga på en yta som är fyra gånger så stor som stadens centrum – inte i utkanterna utan helt nära: Gullbergsvass och Gullbergsstrand, Ringön, Frihamnen, Skeppsbron, Masthuggskajen, Lindholmen, Medicinarberget, Backaplan och Centralstationsområdet.

Häpnadsväckande 500 miljarder skall investeras i Storgöteborg de kommande decennierna, om alla planer sätts i verket. Till detta kan man lägga Lisebergs och Svenska Mässans mycket expansiva planer. Och så har vi det kontroversiella Västsvenska paketet! Allt detta gör Göteborg till en av de mest spännande och dynamiska regionerna i Europa.

Omfattningen av stadsutvecklingsprojekten är en utmaning men vi kan vara kloka och lära av andra. I en intressant ledare i fredagens GP berättade Adam Cwejman om hamnstaden Vancouver på Kanadas västkust. Staden är ungefär lika stor som Göteborg, har en likartad historia och har genomfört en oerhört framgångsrik stadsförnyelse.

På 20 år har man fördubblat befolkningsmängden samtidigt som man minskat biltrafiken med 40 procent och har hälften av Göteborgs utsläpp av växthusgaser. Vancouver har år efter år befunnit sig i toppen på Global Livability Ranking, en lista som rankar 140 städer i världen efter stabilitet, hälsovård, kultur, miljö, utbildning och infrastruktur. 2015 kom Vancouver trea. Göteborg har en bra bit att gå men rankas i rättvisans namn som trea på en lista över ”40 av världens mest imponerande andrastäder”. Där skriver man bland annat att Göteborg är en av världens bästa städer på innovation och ”har en av världens största fotbollsturneringar, Gothia Cup” – så viktig är den!

Det finns alltså visioner och planer för Göteborg. Göteborg har nu chansen till djärv stadsförnyelse och klok tillväxt. Riktigt genomförd så kommer Göteborg att kunna erbjuda en fantastisk stadsmiljö – gammal och ny – och därmed locka företag och människor att slå sig ner i vår stad. Tillväxtens hjul av mångfald, kompetenser, kreativitet, kultur och välstånd kan börja snurra fortare, samtidigt som vi har chansen att förbättra miljön i alla dimensioner. Vi har också möjlighet att gestalta vår stad och dess byggnader med stor respekt för platsens historia.

Som arkitekten Johannes Norlander, som vann tävlingen om tillbyggnaden av Handelshögskolan i Göteborg, sa i en artikel om förtätningens arkitektur i Svenska Dagbladet:

– Jag gillar inte den här generiska skiten som vi ser på så många håll. Jag tycker att det är mycket intressantare med en lokal förankring, där arkitekten tolkar kontexten och historien på den plats man ska bygga. I samma artikel menar antikvarien Paul Hansson att det viktiga är att det nya samspelar med det befintliga, det som tidskriften Arkitektur kallar ”platsens ande”.

De många projekten kommer att skapa stora påfrestningar i vardagen för oss göteborgare men vi måste ”vara med på vagnen”. Därför blir lyhördhet, öppen kommunikation och respekt för olika intressen särskilt viktigt – kanske inte stadens bästa gren hittills.

Samtidigt krävs det mod, ledarskap och handlingskraft. Det kommer inte vara lätt att leda Göteborg det nästkommande decenniet men det finns alla chanser att vara med och skapa ett nytt och spännande Göteborg med förankring i stadens historia och kultur!

Den tanken tar jag gärna med mig in i det nya året, som bara är några dagar bort. Och innan dess är det jul - igen!

En alldeles ovanligt stressig dag för några veckor sedan suckade en god vän lite uppgivet i affären:

– Puh, nu är det jul igen.

– Ja är det inte underbart, jag älskar jul, sa flickan i affären. Det verkar tyvärr vara en allt ovanligare åsikt. För det hör nästan till att man skall ondgöra sig över stressen, paketen, julmaten och allt man inte hinner med. Men julen kan också vara vacker med ljusen i mörkret, färgerna, musiken och möjligheten att för ett ögonblick begrunda julens djupaste betydelse om givmildhet, värme, gemenskap och medmänsklighet.

Så låt mig avslutningsvis önska alla läsare en God Jul och ett Gott Nytt år – ett år med många utmaningar men också möjligheter att forma en bättre gemensam framtid!