Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peter Hjörne: Hjörne: Nu slipper vi att  älska regnet!

Turerna i den pågående regeringsbildningen har inte direkt muntrat upp. I det lilla kan vi i alla fall glädja oss åt att Göteborgspolitikerna inte längre tänker använda 50 miljoner kronor till att få oss att älska regnet.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förlåt, jag kan bara inte låt bli! Regeringsbildningsförsök är vanebildande både för våra rikspolitiker, förefaller det, och för dem av oss som följer varje uttalande, varje utspel och varje talmansfika med febrig nyfikenhet. 

Det blev mycket riktigt, som nästan alla trodde, ett nederlag i riksdagen för Ulf Kristersson. Hans "allianskamrater" (kanske fel epitet med tanke på händelseutvecklingen i veckan) i C och L fällde sin egen statsministerkandidat. Det är inte utan att man undrar hur Annie Lööf och Jan Björklund, begåvade personer båda två, tänkte? Hur såg deras plan A och B ut? För det var ju ingen högoddsare att det parlamentariska läget skulle bli det som det blev? 

– Hmm. Vi avsätter Stefan Löfven och regeringen för att vi vill ha Ulf Kristersson och Alliansen vid makten, så att vi kan driva allianspolitik. Sedan röstar vi nej till vår egen statsministerkandidat Ulf Kristersson och försöker få Miljöpartiet och Socialdemokraterna, de regeringspartier vi just röstat bort, att stödja Alliansen, så att det blir mindre allianspolitik. Det låter som en bra plan, så gör vi!

Den hårt prövande talmannen har nu gett Annie Lööf ett sonderingsuppdrag. Det fanns en bred uppslutning bland de andra partiledarna för det, enligt Andreas Norlén. Annie Lööf skall, med sina fyndiga slagord "seriositet, resultat och ödmjukhet" som följeslagare, tala med de andra partiledarna om sakfrågor för att på så sätt försöka dyrka upp det låsta läget. 

Oddsen ser inte särskilt bra ut! Det vore konstigt om Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor känner en obetvinglig lust att hjälpa Annie Lööf, som just varit med och sänkt dem. Stefan Löfven och språkrören i MP är fortsatt ointresserade av att stödja Alliansen. Sakfrågor i alla ära men just nu behöver Sverige en regering!

När röken lagt sig, dimmorna skingrats och vi har någon sorts regering, före eller efter ett nyval, är det troligt att resultatet av alla turerna är ett starkare vänsterblock, ett starkare SD, en havererad allians, ett svårt sargat Liberalerna, försvagade liberala idéer och ingen allianspolitik. Dessutom har nästan sex av tio svenskar fått lägre förtroende för riksdagspolitikerna än före valet. Det var väl knappast planen?!

Vems är felet? Enligt en ny sifoundersökning anser 33 procent av de tillfrågade att det är Annie Lööfs fel att vi inte har en regering. Tvåa, långt efter, kommer Ulf Kristersson med 16 procent. Fortsättning följer! Det behövs förändring och beslut i Göteborg i en rad viktiga frågor. Det återstår att se om den annorlunda konstellationen V+MP+F! i valtekniskt samarbete med allianspartierna kan åstadkomma det. 

I avvaktan på det har kommunstyrelsen emellertid fattat ett beslut - ett vettigt beslut - i en avsevärt mindre viktig fråga. Det minst sagt märkliga och krystade inslaget i jubileumsfirandet att göra Göteborg "till världens bästa stad när det regnar" och att få göteborgare och besökare att älska regnet var tredje dag, har bantats bort av kommunstyrelsen. 

– Det finns många skäl att älska Göteborg. Men just snedregnet är kanske inte det man gillar allra mest, sa liberala kommunalrådet Helene Odenljung.
När hunden och jag i söndags gick slokande, hukande, genomblöta i mörker och regn sände jag således en tacksamhetens tanke till de visa politiker som på detta sätt sparar 50 miljoner. Nu slipper vi alltså älska regn och kan återgå till att vår vanliga hållning till det horisontella regnet. 

Men vad händer nu med den fina "regnlekplatsen" vid Näckrosdammen, som håller på att färdigställas. Den "är en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg inför Göteborgs 400-årsjubileum år 2021" där det finns "speciellt utformade lekredskap som skall göra lekplatsen extra rolig och lockande när det regnar", som det står på skyltarna vid Näckrosdammen. Säkert får den finnas kvar. Den ser väldigt fin ut - med vackert mönsterlagd gatusten.

Sådan som borde finnas på den misshandlade Götaplatsen. Så kära politiker och tjänstemän. När vi nu har blivit av med Rain Gothenburg så använd en del av pengarna till det som det så länge talats om, som är så angeläget men som inte har hänt trots alla planer. 

Försköna Avenyn, "Sveriges mest kända gata och Göteborgs första paradgata". Privata fastighetsägare har visserligen ansiktslyft några fastigheter men åt gaturummet är nästan inget gjort. Jo, det är klart - den famösa vattenleken vid Stadsbiblioteket har byggts! Det finns alltså utrymme för avsevärda förbättringar. Och jubileet är inte långt borta. Så ånyo: låt västsvenska konstnärer, tillsammans med internationella, utforma jubileumsskulpturer att placeras längs Avenyn.

Det skulle berika staden, stödja utövande konstnärer och ge ett bestående och annorlunda minne av fyrahundraårsjubileet. Och glöm då inte Götaplatsen, söder om "biltvätten", med Poseidon, som blivit en tydlig symbol för vår stad. Där låter sig turisterna fotograferas med Milles havsgud i bakgrunden.

Det finns knappt ett inslag om Göteborg i tv utan en bild på Götaplatsen, Poseidon och Avenyn. Är vinkeln fördelaktig slipper man se det helt förfärliga lapptäcke av lagad asfalt som täcker den vackra platsen, med dess stiliga byggnader och långa sikt ner över Avenyn. Att försköna och konstsmycka Avenyn och Götaplatsen vore en fin och beständig jubileumspresent till Göteborg, till och från göteborgarna - värdig kulturtraditionen i vår stad!