Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Hjörne: Hjörne: Hellre fika än samarbeta!

Martin Wannholt (Dem) är jokern i den göteborgska politiken och har öppnat för kompromisser om Demokraternas största fråga Västlänken. Men att Alliansen eller de allt mer splittrade rödgrönrosa skulle vara beredda att omförhandla det Västsvenska paketet måste ses som uteslutet.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är tre månader kvar till valen och i veckan kom SCB:s stora valundersökning. Den bekräftar vad som blivit allt tydligare. Det politiska landskapet och styrkeförhållandena har förändrats dramatiskt. Socialdemokraterna tappar stort och Sverigedemokraterna rycker fram ungefär lika mycket - cirka fyra procentenheter - sedan SCB-undersökningen i november 2017. 

De två partierna är emellertid inte kommunicerande kärl. Socialdemokraterna tappar till Sverigedemokraterna men framför allt till den så kallade soffan, till kategorin "vet ej" - ett slags likgiltighetsmarkering.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna tagit 2,5 procentenheter från Socialdemokraterna och 2,2 procentenheter från Moderaterna. I Novus junibarometer är SD till och med näst största parti efter S.

Ulf Kristerssons framryckning har stannat av och partiet ligger strax under valresultatet 2014 men marginellt över novemberresultatet. 

Både Centerpartiet och Vänsterpartiet har ordentlig marginal till riksdagens fyraprocentsspärr med sina 8,7 respektive 7,4 procent - rejält framåt sedan 2014. Däremot ser det sämre ut för Liberalerna som landar på 4,4 procent och Miljöpartiet på 4,3 procent.

Värst ute är Kristdemokraterna med blott 2,9 procent, en marginell minskning mot novembermätningen men ett rejält tapp från senaste valresultatet då partiet nådde 4,6 procent. 

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad förklarar det dåliga S-resultatet med att den politiska debatten de senaste månaderna framför allt har handlat om migration och integration.
– Det har inte gynnat oss som parti.

Det är säkert sant. Den senaste SOM-undersökningen från Göteborgs Universitets statsvetare visar att invandring/integration är den fråga väljarna tycker är viktigast. I den frågan anser väljarna, enligt en undersökning från Novus, att SD har den bästa politiken - de har så kallat sakägarskap. 

Ingenting tyder på att väljarna kommer att förändra sin syn på vilka frågor som är de viktigaste. Och eftersom socialdemokraterna endast har sakägarskap i en av de fyra viktigaste valfrågorna - sjukvården - är det ingen djärv gissning att Socialdemokraterna får svårt att vända sina rekordlåga opinionssiffror.  

Stefan Löfven kom nyligen med förslag om skärpningar i migrationspolitiken. Samtidigt la regeringen ett lagförslag, som i veckan klubbades av riksdagen, om att låta 9000 afghanska ungdomar stanna. Det har varit kontroversiellt och motsägelsefullt.

Om man till det lägger att Socialdemokraterna sedan 50-talet tappat stöd de sista månaderna av en valrörelse, att de rödgröna förlorat i de tre senaste valrörelserna och att det för det mesta går dåligt för regeringspartier, så lär det bli dubbelt svettigt för Löfven och hans parti under sommarmånaderna.

Mellan blocken är det jämnt. De rödgröna får 40 procent mot Alliansens 38,6. Om Kristdemokraterna faller ur riksdagen tappar de borgerliga till 35,6 procent. Åtskilligt talar faktiskt för att så kan ske. 

Professorn i statskunskap Henrik Ekengren Oscarsson har studerat partiernas maximala elektorala potential (MEP), dvs summan av de som tänker rösta på ett parti och de som har partiet som andrahandsval. Kristdemokraterna har den lägsta siffran sedan mätningarna av andrahandssympatier startade för 25 år sedan - 7 procent. 

Inget av blocken får således egen majoritet. För att skapa en stark regering finns bara två alternativ: samarbete över blockgränserna eller någon form av samarbete med Sverigedemokraterna. 

Eljest får vi en svagare regering som söker majoritet för sin politik lite varstans. Kanske en enpartiregering?
– Om Ulf Kristersson vill bli statsminister kan han bli det. Om han säger att han kan tänka sig att ställa upp och de rödgröna inte har egen majoritet och SD lägger ner sina röster blir han statsminister. Men då måste han acceptera det indirekta stödet från SD, sa professorn emeritus i statskunskap Sören Holmberg, när SOM-institutets siffror presenterades. 

Så det är inte bara fram till valet som det blir spännande, utan också efter, när en regering skall formeras! Grundtips: Riksdagen släpper inte fram Stefan Löfvén som statsminister. Ulf Kristersson blir statsminister i en alliansregering som söker stöd i riksdagen, där den kan få det.

Också i Göteborg är den traditionella spelplanen ändrad med "a new kid on the block" - Martin Wannholt. I GP:s senaste lokala Sifomätning fick han hela 15,7 procent. Socialdemokraternas ras har fortsatt och de får på decimalen samma resultat - 15,7 procent - även om många tycks uppskatta S-ledaren Ann-Sofi Hermansson.

I GP:s och Arne Larssons serie intervjuer med göteborgspartiernas förstanamn fick alla nämna den meningsmotståndare man helst skulle fika med. Ann-Sofi Hermansson tog lätt hem förstaplatsen i fikaindexet.

Det lär dock inte räcka för att behålla makten! 
– De vill hellre fika än samarbeta med mig, suckade "Soffan" när vi sågs på nationaldagsfirandet.

Egentligen finns det tre block i Göteborg. De rödgrönrosa som är störst, därnäst Alliansen tätt följt av Västlänkenmotståndarna Demokraterna, SD och Vägvalet. 
Martin Wannholt är jokern i leken och har öppnat för kompromisser om Demokraternas största fråga Västlänken. Men att Alliansen eller de allt mer splittrade rödgrönrosa skulle vara beredda att omförhandla det Västsvenska paketet måste ses som uteslutet. 

Grundtips: Alliansen tar över makten och lutar sig mot Demokraterna. För inte kan den förre moderaten Wannholt stödja ett fortsatt rödgrönt styre, som han kritiserat så hårt! Men vad skall Wannholt få i gengäld?