Afrikansk svinpest har drabbat Fagersta med omnejd.
Afrikansk svinpest har drabbat Fagersta med omnejd. Bild: Pontus Lundahl/TT

Karin Pihl: Helt rätt att skjuta 90 procent av vildsvinen

De plågar svenskt jordbruk. Smittan hotar grisböndernas verksamhet. Det är uppenbart att LRF har rätt i fråga om vildsvinen.

ANNONS

Ingen har undgått vad som sker i Västmanland. Det var i början av september som de första fallen av afrikansk svinpest upptäcktes i skogarna utanför Fagersta norr om Västerås. På fredagen hade 46 döda vildsvin påträffats. Ett 1 000 kvadratkilometer stort område i Västmanland har spärrats av. Ingen får besöka området eftersom risken finns att smittan förs vidare.

Svinpest kan inte överföras till människor – men mardrömmen är att viruset etableras bland tamgrisar. Det skulle i så fall bli ett stort hot mot den svenska fläskproduktionen och därmed livsmedelsförsörjningen. Enskilda bönder skulle se sina livsverk gå i kras.

ANNONS

Nu har en debatt blossat upp mellan Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Svenska Jägareförbundet. LRF vill att den svenska vildsvinsstammen minskar med 90 procent. Det har fått jägarna att gå i taket, som utmålar lantbrukarna som oetiska.

Det är lätt att förstå Jägareförbundet. Om vildsvinsstammen skulle minska med 90 procent skulle det i praktiken vara slut med vildsvinsjakt i Sverige. Vildsvin är ett utmärkt kött. Men LRF har ändå rätt.

LÄS MER: Därför har Sverige 100 gånger fler vildsvin – än Norge, Finland och Danmark ihop

Vildsvin har historiskt förekommit naturligt i Sverige. På 1700-talet blev de dock utrotade, men återintroducerades i hägn på 1940-talet. Några av dem rymde. På 1990-talet fanns ett femhundratal vildsvin i Sverige. I dag har stammen ökat explosionsartat till någonstans mellan 250 000-300 000 djur.

I grannländerna har man arbetat aktivt med att hålla nere stammen. Som jämförelse finns det 1 000 vildsvin i Norge, 2 500 i Finland och nästan inga i Danmark, eftersom man har satt upp stängsel mot Tyskland för att de inte ska ta sig in. Norge klassar vildsvinen som en invasiv art.

Vildsvinen har länge ställt till med stora problem för det svenska jordbruket. Svinen bökar sönder åkrar. De äter upp grödor. Enligt LRF förstör de 85 400 ton spannmål varje år, till en kostnad av drygt en miljard kronor. Vilket i sin tur skadar Sveriges självförsörjningsförmåga, och inte är särskilt klimatvänligt. Svinnet som svinen orsakar motsvarar 16 limpor bröd per svensk varje år.

ANNONS

Förutom att vara ett gissel för lantbruket orsakar svinen skador för privatpersoner. På nätterna tar de sig in på folks villaträdgårdar och lever rövare genom att böka upp hela gräsmattor. De tar sig in på sopstationer.

Svinens framfart oroar inte minst många kyrkor och andra samfund eftersom det förekommer att grisar tar sig in på begravningsplatser och förstör. Förra året gick vildsvin exempelvis till attack mot en muslimsk begravningsplats i Blekinge, där de bökat upp jord och gräsmatta kring flera gravar, något som givetvis är mycket olustigt för anhöriga.

Argumenten för att göra som de övriga nordiska länderna och kraftigt minska den svenska vildsvinsstammen är därför starka. Jägarnas intressen av att ha många djur att jaga måste sättas emot samhällsintresset.

LÄS MER: Stoppa vildsvinsplågan nu!

LÄS MER: Här möter Mohammad hela familjen vildsvin

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS