Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Heberlein: Svenskar mer moraliserande än vad en del tror

Hur är det möjligt att en människa som levt i Sverige i trettiotvå år har en så snedvriden syn på svenska värderingar angående relationer, sex och trohet, undrar gästkolumnisten Ann Heberlein med anledning av debatten om månggifte.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästskribenter representerar ett bredare politiskt spektrum.

Jag var nog inte den enda som studsade inför Suad Muhameds försvar för månggifte i SVT (11/10). Muhamed, född i Etiopien, men bosatt i Sverige sedan 32 år, förskollärare, islamolog och, enligt egen utsago, feminist använde sig av tre argument för att hävda att polygama äktenskap borde tillåtas i Sverige: För det första anförde hon Koranens påbud om månggifte som ett argument. Det är givetvis ett ogiltigt argument i en sekulär kontext.

För det andra menar hon att månggifte borde tillåtas eftersom samkönade äktenskap tillåts. Det är inte heller ett rimligt argument: Äktenskap mellan två människor av samma kön eller två människor av olika kön är lika till både form och innehåll – det vill säga en ordning för att juridiskt reglera relationen mellan två personer som frivilligt valt att leva med varandra.

Muhameds tredje argument är att det i Sverige anses ”normalt att ha en fru och tio älskarinnor”. Det är här jag studsar. Det där känner jag verkligen inte igen mig i, och jag undrar var Suad, som har levt i Sverige i över trettio år, har fått den idén ifrån? 

Jag skulle nog vilja påstå att det är synnerligen ovanligt att en svensk man har ”en fru och tio älskarinnor”. Jag skulle också vilja påstå att den gifte man som helt öppet jonglerar med tio älskarinnor skulle få utstå kraftiga fördömanden från omgivningen. Hustrun hade sannolikt inte uppskattat det, vänner och grannar hade skvallrat och pekat finger. Svenskar är betydligt mer moraliserande än Suad Muhamed tror.

Enligt RFSU:s årliga sexundersökning (2016) är tre procent av svenskarna otrogna på ”det traditionella viset”, det vill säga genom att idka någon form av fysisk aktivitet med sexuell innebörd med någon annan än den man lever med.

Tre procent har alltså någon gång under år 2016 legat med någon annan än den som de officiellt hör ihop med. Det ger en annan bild än den islamologen och feministen ger uttryck för i public service på bästa sändningstid. Hur är det möjligt att en människa som levt i Sverige i trettiotvå år har en så snedvriden syn på svenska värderingar angående relationer, sex och trohet?

En snabb titt i tv-tablån och på löpsedlarna ger en viss förklaring. På tv förevisas präster och bönder som dejtar, i debattprogram pratas det om ”orgasmglappet”, i kvällspressen berättar Anna Book att hon och hennes man har sex på Ica Maxi (?), dagstidningarna skriver om stjärnfamiljer och transsexualism, i radio diskuteras samlagsställningar. Missförstå mig inte nu – jag har inget emot varken dejting, orgasmer, stjärnfamiljer, Anna Book eller transsexualism. Det är bara det att det blir så massivt.  

Enligt flera undersökningar har svenskar allt mindre sex. Kanske är det därför det pratas och skrivs så mycket om det? Den lilla detaljen borde någon berätta om för Suad Muhamed och andra som har fått en felaktig bild av svenskarnas ohämmade sexualitet. För övrigt anser jag att äktenskapet är förbehållet två personer.