Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Har Göteborg råd med ett äventyrsbad för två miljarder?

Samtidigt som Liseberg väntas sänka lönerna för en stor andel av de anställda satsar man två miljarder i en riskfylld bransch.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

För två år sedan fick Liseberg godkännande av stadens politiker för att påbörja byggandet av ett stort hotell och tillhörande äventyrsbad. Demokraterna reserverade sig emot beslutet.

Sedan dess har bolaget belånat sig och påbörjat arbetet söder om entrén invid Mölndalsvägen. Hotellet ska, om allt går enligt plan, vara klart 2023. Vattenpalatset året därpå eller senast sista kvartalet 2023.

Men så kom pandemin. Slaget mot Liseberg var oerhört hårt. Man höll stängt under hela 2020 och nu väntar man nervöst på Folkhälsomyndighetens riktlinjer för stora evenemang och verksamheter.

Vad har pandemin inneburit för nöjesparken ekonomiskt? I augusti 2020 gjorde Liseberg en presentation för kommunstyrelsen. En inställd sommarsäsong innebär ett negativt resultat på 425 miljoner kronor för det kommunala bolaget. Ytterligare förluster väntade man sig också eftersom det inte skulle bli höstöppet.

Nollresultat väntade man sig uppnå till 2021. Till 2024 är prognosen att man kommer öka rörelseresultatet från nivåer innan pandemin inleddes. Om allt går enligt prognos. Vi vet fortfarande inte hur långvarig pandemin blir eller om mutationer lyckas runda vaccineringen.

Förändrade omständigheter för Liseberg innebär att framtiden ser något skakig ut. Alldeles oavsett om vi lever med en pandemi eller inte.

Därför listade bolaget för politikerna fyra riskområden: Finansiering för jubileumsprojektet (bekostad via ett lån på en miljard, vilket kommer öka till 1,9 miljarder inom kort), risk att hotellmarknaden inte återhämtar sig samt faran att ”attraktionsmarknaden” inte återhämtar sig.

Om det nu är så att hotellbranschen permanent får ett avbräck, vilket inte är omöjligt om jobbkonferenser och yrkesmotiverade resor minskar, kommer Lisebergs nybyggda hotell naturligtvis att utgöra en än större konkurrent för de omkringliggande hotellen.

Det finns inget annat äventyrsbad i Göteborg, så på det området konkurrerar de inte med någon privat aktör.

Men den första farhågan är värd att ta på allvar. Många företag har under det gångna året vant sig vid digitala möten. Det kan uppfattas som en besparing i både tid och pengar att sköta en del av verksamheten, även efter pandemin, på avstånd. Eftersom hotellen får en stor andel av sina inkomster från konferensbesökare och jobbresenärer kommer därför turisterna spela en viktigare roll i framtiden för dem.

Och det är här kommer det kommunala Lisebergshotellet in: Det vänder sig nämligen uteslutande till turister. Merparten av rummen är anpassade för barnfamiljer.

Stadens bolag tar alltså då ett lån för att expandera sin verksamhet in i en privat sektor som ser ut att få det väldigt tufft.

Men även Liseberg verkar få kämpigt med ekonomin om man lyssnar på bolagets egen ledning. De vill därför ändra kollektivavtal, från Kommunal till Visita, för en rad anställda. Detta skulle innebära en minskning av lönen med en femtedel.

Villkorsändringen är, skriver Liseberg, "viktig i dag" men en "ödesfråga i framtiden". Om Liseberg fortsätter att ha dagens villkor riskerar man sin konkurrenskraft och "verksamhetens långsiktiga överlevnad". Det låter oroväckande!

För ett kommunalt bolag som är så illa ute att man beskriver olika kollektivavtalsnivåer som ödesfrågor är det märkligt att man så entusiastiskt fortsätter att belåna sig för att bygga äventyrsbad och hotell. Samtidigt finns problemet med att man i stor utsträckning kommer konkurrera med privatägda hotell i en hårt drabbad bransch.

Bytet av kollektivavtal är ingen stor sak. Det handlar om en besparing på 40 miljoner. Växelpengar i sammanhanget. Men om det kommunala bolaget beskriver detta som så avgörande bör man väcka frågan – är satsningen på hotell och äventyrsbad verkligen värd risken?

Hittills har man lagt ned 390 miljoner i byggandet av hotellet och 95 miljoner i äventyrsbadet. Att Liseberg gladeligen lånar för miljardbelopp för att bygga äventyrsbad och hotell, och samtidigt anser att sänkta löner för de anställda är en ödesfråga, är två verkligheter som inte direkt gifter sig med varandra.