Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Hafsigt och ogenomtänkt

Nästan över en natt har polisen fått utökade arbetsuppgifter. Någon plan för hur dessa ska genomföras finns i nuläget inte.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Lika hastigt som id-kontroller mellan Sverige och Danmark infördes ska de nu avskaffas. Detta meddelade regeringen under tisdagen. Redan natten till torsdag försvinner kraven på att trafikbolagen ska kontrollera resenärernas id på tåg, bussar och färjor över Öresund. 

I stället vill regeringen se skärpta gränskontroller där i stort sett alla som reser in i landet ska kontrolleras. Förutom att gränskontrollerna görs vid den svenska gränsen och inte på tåg, buss och färjor är den kanske största skillnaden att det är polisen som genomför dessa, medan det är trafikbolag som fram tills nu genomfört id-kontroller.

Med andra ord har polisen nästan över en natt fått utökade arbetsuppgifter. Någon plan för hur dessa ska kunna genomföras finns i nuläget inte. Efter att beslutet offentliggjorts kallade gränspolisen i Skåne till krismöte. ”Det här kom som en fullkomlig överraskning” sade Martin Svensson, chefen på gränspolisens inre kontroll Region Syd till Kvällsposten (2/5). Att polisen inte informerades om detta i förhand är anmärkningsvärt och talar för att beslutet inte varit särskilt förberett.

I ett pressmeddelande uttalar sig Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen: ”Exakt hur gränskontrollerna behöver utvecklas är för tidigt att säga. Vi behöver analysera konsekvenserna av detta mer i detalj under de närmaste dagarna” (2/5). 
Polisen måste även se över varifrån resurser ska tas. I dag arbetar ungefär 130 poliser med de existerande gränskontrollerna. Till Sydsvenskan har Engström sagt att han tror att det krävs en fördubbling för att få nära hundraprocentig kontroll (2/5).

Det är stora omprioriteringar som måste göras. Eventuellt behövs även ny lagstiftning då regeringen vill ge polisen ökade möjligheter till tekniska kontroller genom kameraövervakning, nummerplåtsavläsare och fordonsröntgen.

I Sverige måste vi veta vilka som reser in i landet.  Om detta tillgodoses genom id- eller gränskontroller är egentligen av underordnad betydelse. I och med att id-kontrollerna har fört med sig problem för personer som arbetspendlar mellan Sverige och Danmark är det rimligt att se över hur dessa antingen kan förbättras eller ersättas. 

Att då utöka gränskontrollerna är inte ett dåligt förslag i sig. Men det kommer sannolikt att bli ett glapp mellan att id-kontrollerna avskaffas och att de utökade gränskontrollerna är på plats. Beslutet att avskaffa id-kontrollerna framstår därmed som hafsigt och ogenomtänkt. 

Det är problematiskt när förändringar beslutas med så kort framförhållning. De som blir ansvariga för genomförandet, i detta fall polisen, måste få tid till att utreda konsekvenser och frigöra resurser. Att agera så som regeringen har gjort i denna fråga är inte ansvarsfullt.