Högern klarar inte jobben

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

2014 är det supervalår. Från juni till september ska väljarna avgöra hur de vill att politiken ska se ut på europeisk, nationell, regional och kommunal nivå. Socialdemokratin är i opposition, i Sverige och i EU. Det märks. Högern, från europeisk till nationell nivå, är i full fart på väg mot ett totalhaveri när det gäller jobben. Det är något dogmatiskt sovjetiskt över högerpolitiken. När verkligheten inte stämmer överens med teorin framhärdar de borgerliga regeringarna att högerkartan gäller. Punkt slut. Arbetsmarknaden BORDE fungera bättre med mera piska och sämre skyddsnät. Hungriga lejon JAGAR väl bättre? Eller? Det var ju därför regeringen Reinfeldt så konsekvent skar ner statsbidragen till vuxenutbildningen, försämrade a-kassan och monterade ner den aktiva arbetsmarknadspolitiken. Sen slog femårsplanen fel. Arbetslösheten steg istället för att sjunka. Nema problema. Då byter man räknemetod. Istället för att räkna andel sysselsatta byter man till att tala om antal sysselsatta.

ANNONS

År 2006 beskrev regeringen 6 procent som skadlig massarbetslöshet. Nu talas det knappt om saken trots att arbetslösheten ligger en bra bit över 7 procent och är på väg uppåt. Över hela Europa har högerregeringarna under krisåren bedrivit en icke-kamp mot arbetslösheten. I den utsträckning det har funnits statsfinansiellt manöverutrymme har det bränts på icke-jobbskapande skattesänkningar.

Visst känns det bra med mera pengar i plånboken. Men några fler jobb verkar det inte ha skapat. Lite eller inget har gjorts för att stimulera tillväxten och därmed efterfrågan på arbetskraft. Utom när det gäller satsningar för att subventionera fram en låglönearbetsmarknad. Stora resurser har satsats på att stimulera sådant som RUT-tjänster och restaurangverksamhet. Strategin går ut på att Sverige och Europa ska konkurrera med låga löner och dåliga villkor.

I USA är begreppet working poor sen länge etablerat. En stor grupp människor arbetar hur mycket som helst, ofta på två eller tre jobb, utan att få varken tillräckligt med pengar eller trygghet för slitet. Det högerstyrda Europa är inte där än, men av allt att döma på väg åt det hållet. Till slut blir frågan om vi ska bromsa eller gasa i den globala konkurrensen om jobben. Kunskapstrenden är tydlig, jobben får ett allt större kunskapsinnehåll. Ska Europa och Sverige med på det tåget räcker det inte med billigare hamburgare eller subventionerade städtjänster. Här står skiljelinjen mellan höger och vänster i politiken. I Sverige och i Europa. Sovjethögern har fastnat i sin egen dogmatik. Det är dags för socialdemokratisk perestrojka.

ANNONS
ANNONS