Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bawar Ismail: Här är din att göra-lista, Löfven!

Ledare: Sverige står inför flera säkerhetsutmaningar. Så vad bör regeringen göra? Ledarsidan ger Stefan Löfven (S) några tips.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Gränskontroller, infrastruktur som saboteras, terrorhot och ett allt mer aggressivt Ryssland dominerar nyhetsflödet. Yttre som inre hot aktualiserar frågor om vår beredskap.

Samtidigt sitter en historiskt svag regering vid makten i Sverige. Det är först när problem är ett faktum som statsminister Stefan Löfven (S) tar till åtgärder. Eller så skickas ett statsråd ut på en presskonferens. Men Sverige är i behov av omfattande reformer och satsningar. Så här är en att göra-lista till regeringen. 

I dag dras Försvarsmakten med rekryteringsproblem. Stora summor har lagts på marknadsföring. Men det löser inget. Om ungdomar ska lockas till militärtjänstgöring måste Försvarsmakten erbjuda attraktiva förmåner för sina anställda. Varför inte skriva av studielån för soldater som tjänstgör i fem år? 

Försvaret av Gotland behöver rustas upp. Luftvärn på ön skulle täcka Östersjön och utgöra en säkerhetsgaranti inte bara för Sverige, men även för de baltiska staterna. Vid en eventuell militär konflikt i Östersjön spelar Gotland nämligen en stor strategisk roll för kontrollen av området. Därför behöver Gotland Patriotmissiler.

Put a ring on it, regeringen! Försvarsminister Peter Hultqvist för oss allt närmare Nato men vågar ännu inte fria. Hultqvist försvarar åtminstone relationen mot Nato-motståndare som drar lögner om att kärnvapen kommer placeras i Sverige vid Nato-anslutning. Om Sverige ska räkna med försvarsalliansens hjälp vid krig måste vi fullt ut ansluta oss till Nato. 

Ta oss upp från enprocentsträsket. Sedan 70-talet har försvarets andel av BNP sjunkit från 3.1 procent till den rekordlåga nivån på 1.1 procent. Om några år beräknas det till och med sjunka till 0.98 procent (DN 17/12-2015). Ska vi upprätta ett starkt militärt försvar måste resurserna kraftigt höjas.

Polisen har tidigare efterfrågat en förstärkning med upp till 2 500 poliser (SVT 25/1). Men regeringen har inte lyssnat. Samtidigt hörs klagomål från poliser om den undermåliga löneutvecklingen. Sverige behöver fler poliser och betydligt bättre polislöner.

Inom polisorganisationen är man inte säker på om man är rustade för ett terrorattentat. I Storgöteborg har det tidigare varnats för att det inte finns tillräckligt med förstärkningsvapen vid en terrorattack (GP 19/4). Polisen måste sitta på rätt utrustning och satsa på antiterrorövningar. 

Återinför Beredskapspolisen! Fram till 2012 fanns 1 500 så kallade beredskapspoliser – en reservpolisstyrka som vid allvarliga händelser kunde förstärka den ordinarie poliskåren. Nyrekryteringen av polisen tar flera år, därför vore beredskapspoliser en välkommen kraft när stora personalresurser går till gränskontroller.

Så vad väntar regeringen på? Sluta reagera och börja regera!