Godzilla har anfallit Finland

Kanske blir det för mycket om "The Donald" men det är faktiskt omöjligt att undvika honom.

ANNONS
|

GP:s ledarsida citerade i fredags journalisten Oisin Cantwell som twittrade: "Hittade efter mödosamt letande, en artikel i dag i DN Kultur som inte på ett eller annat sätt handlade om Trump".

Visst blir det mycket Trumpartiklar, inte bara på DN:s kultursidor. Och här kommer en till - på GP:s ledarsida. Kanske blir det för mycket om "The Donald" men det är faktiskt omöjligt att undvika honom. Han har onekligen påverkat världens sinnestämning på ett mer påtagligt, överraskande och skrämmande sätt än de flesta andra politiker förmår göra under en hel livstid.

En del av Trumps obestridliga framgång (han blev ju president) tillskrivs hans förmåga att dra till sig publicitet genom att bära sig åt på ett sätt som ingen annan någonsin tidigare gjort i en presidentvalskampanj. Hans uppenbara lögner, hans giftiga och hänsynslösa attacker på politiska motståndare, hans maniska twittrande och hans hat mot medierna gjorde att han "tog nästan allt syre".

ANNONS

Medierna kunde helt enkelt inte låta blir att rapportera om den vilt sluggande och oberäknelige kandidaten. Därmed blev det för lite utrymme över för Hillary Clinton, som valde att kritisera Trump snarare än att tala om vad hon själv ville och dessutom tvangs hon försvara sig mot de hatiska trumpska attackerna.

I Trumps fall tycktes den gamla devisen att "all publicitet är bra publicitet" gälla. Om han tvingade sig på kvinnor gjorde det honom till "mer man" och betalade han inte skatt gjorde det honom till en bättre affärsman, som författaren Masha Gessen skrev.

Många av hans anhängare gillar vad de ser och hör. Presidenten tycks göra vad han lovat. Han går till storms mot det så kallade etablissemanget i Washington, mot globaliseringen och frihandeln, mot invandrare, mot Kina och EU och mot medierna som han hävdar är lögnaktiga.

Lika entusiastiska som många Trumpanhängare är, lika förfärade och upprörda är hans motståndare över att presidenten tycks göra vad han lovat. Många trodde att hans vallöften var retorik och att Trump som president skulle bli mer ansvarsfull, rationell och förutsägbar.

Men så blev det inte. Donald Trump har snarare överträffat anhängarnas förväntningar och motståndarnas farhågor. Det de båda lägren borde kunna enas om är att "we got what we saw" - vi fick vad vi såg! Och att Trumps mediestrategi, om det var en strategi, fungerade strålande.

ANNONS

Donald Trump hade nyligen vänligheten att uppmärksamma lilla Sverige. I ett tal till anhängare i Florida förra lördagen sa den amerikanske presidenten "Ni ser vad som hände igår kväll i Sverige" och tycktes påstå att Sverige hade utsatts för en terrorattack. Alla kliade sig i huvudet. Inget hade som bekant hänt. Trumps falska påstående blev en världsnyhet och Carl Bildt twittrade "I Sverige. En terrorattack. Vad har han rökt?"

Jimmy Fallon, som är programledare på The Tonight Show, gjorde nyligen en uppmärksammad imitation av Donald Trump. Orangesminkad och iförd en Trump peruk deklarerade han att det enda sättet att få korrekta nyheter vore att han själv levererade dem. Således startade han omedelbart Trump News Network, TNN.

– Det är dags att jag tar saker i mina egna abnormt gigantiska händer, sa den Fallonske Donald Trump och berättade, som första inslag, att en studie visat att golf absolut räknas som arbete. Han sa också att hans påstående om en terrorattack i Sverige, utförd av flyktingar, var helt sann.

– Detaljerna är ännu inte klara men vi får höra att det definitivt och 100 procent inte var påhittat, det var 112 procent fakta.

TNN-sändningen avlutades med en rapport om att Godzilla anfallit Finland. – Man kan inte tro det. Och Godzilla av alla människor, sa Fallons Trump. Trump har förklarat medierna krig. Han kallar dem konstant fejkmedier och beskyller dem för lögnaktighet. Nyligen twittrade han att medierna inte är hans fiende utan det amerikanska folkets fiende.

ANNONS

Det fick den republikanske senatorn John McCain att i en intervju i NBC säga: – När man tittar på historien så är det första diktatorer gör att stänga pressen...

Den kända New York Times-kolumnisten Maureen Dowd skrev i förra veckan att "Donald Trump har verkligen gjort America great again. Men inte så som han tänkte sig. Han har blåst nytt liv i en rad saker: feminism, liberalism, studentaktivism, tidningar, tv-kanaler, demonstranter, bartenders, psykologer, twitter, George Orwell, Margaret Atwood och maktdelningsprincipen..." Och hon avslutade: "Det huvudsakliga sättet på vilket Trump bevisar att America is great är att de skymfade och rasande reser sig för att ta sig an honom."

Sedan Trump tillträdde och presidentens attacker har ökat i styrka har kvalitetsmedierna fått ett uppsving. Det är uppmuntrande.

Ännu har ingen svensk politiker så tydligt som Donald Trump förkastat medierna eller påstått att de är folkets fiende. Men från olika håll i nya och gamla delar av offentligheten misstänkliggörs medier, det man systematiskt kallar "gammelmedia" eller "pk-medierna".

Vi beskylls för att dölja sanningen och förtiga verkligheten.Vi lever i de alternativa sanningarnas, de egna världsbildernas och de hätska utfallens tid - också i Sverige. När debatterna blir allt mer aggressiva och offentligheten allt smutsigare ökar behovet av sanna och trovärdiga medier. Det är en möjlighet för den goda journalistiken. Och det är ett stort ansvar.

ANNONS

Det är vår uppgift att granska vad som sägs och görs, inte minst inom politiken. Och det är vår skyldighet att beskriva verkligheten som den är - inte som vi önskar att den vore!

ANNONS