Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Glömska är svek

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Några traskar i klungor. Några en och en. En äldre kvinna sveper en sjal runt sitt hår. Jag ser snöflingor sakta landa på en mans mörkröda turban. Min judiske vän tar hjälp av sina gåstavar. Vi är en brokig skara, som alla har en sak gemensamt. Vi lämnar spår i snön i trappan vid Vasaparken.

Det gör inte de människor vi nyss samlats för att minnas.

– De hade gått till gasen.

Det var vad Rose Lagercrantz mamma brukade säga när hon berättade om sina systrar. Om hon alls berättade. För liksom så många andra överlevare talade hon inte så ofta om vad som hänt.

– Det fanns många skäl för tystnaden. Ett var att man saknade ord, berättar Rose.

När hon var liten var judeutrotningen den vanligaste beskrivande frasen. I dag pratar vi om förintelsen. En mer korrekt term, som dock inte riktigt fångar bestialiteten. Holocaust klingar mörkare. Ett brännande som intet lämnade kvar, men ändå gjorde det.

För även de som inte längre lämnar spår i snön lever vidare i någons minne. De kan leva vidare i minnet även hos dig och mig. Om vi väljer att lyssna på överlevarnas berättelser.

Det är därför minnesdagen för förintelsens offer är viktig, en dag för vittnesmål. Att hålla en manifestationen i Göteborgs universitets aula har blivit en fin tradition, att samlas för demokrati.

– Den första läxan vi måste lära oss är att demokratier inte krigar mot varandra. Den andra att det finns ett effektivt vapen, mänskliga rättigheter. Sverige har ett ansvar att driva på i det arbetet, sade integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Det behövs. Utvecklingen oroar inte bara i Europa utan även här i Sverige. I Malmö är förföljelse av judar ett reellt problem. Och i debatten kring tiggarna på våra gator avslöjas stundtals en syn på romer som dryper av antiziganism. Rasism och fördomar finns omkring oss.

– Låt oss bygga motståndskraft, stärka vårt immunförsvar mot denna farsot, sade landshövding Lars Bäckström.

Det kräver att vi fortsätter prata om förintelsen, vad som ledde fram till den, och vad som kan hända igen. Tystnad är inget alternativ.

Alla individer har värde. Integrationsministern på förintelsens minnesdag.