Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gert Gelotte: Gert Gelotte: Så hetsar Åkesson

Någonstans bland åhörarna står råbarkade sällar som tar smörjan på dödligt allvar, skriver Gert Gelotte.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ekots lördagsintervju med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var mycket intressant. Åkesson fick än en gång visa vilken slipad politiker han är. Enkelt gillrade fällor, som att koppla samman Sverigedemokraterna med massmördaren Anders Behring Breivik tog han sig elegant förbi.

Ändå avslöjade intervjun att Jimmie Åkessons grova språkbruk, när han hetsar mot muslimer, inte är stundens förlöpningar. Gång på gång beskrev han muslimer med påståendet: Att kvinnor måste skyla både kropp och ansikte för att män inte skall våldta dem.

Det finns ett samband mellan Sverigedemokraterna och Behring Breivik. Men att klarlägga det kräver mer eftertanke än vad några minuter i en radiointervju ger tid för.

Massmördaren Breivik och partiledaren Åkesson delar uppfattningen att invandringen av muslimer och islam är en ödesfråga för Europa. Båda använder sig av metoden att lägga några muslimska individers extremism på hela gruppen muslimer. Att Islam är en världsreligion där burkor och bomber är en extrem respektive mycket extrem avvikelse väljer de att bortse från.

Jimmie Åkesson använder alltid starkt laddade ord när han talar om muslimer: islamistisk diktatur, explosivt, våldtäkt, massinvandring, hot, skrämmande, ödesfråga, mångkulturalismen. Särskilt våldtäkt tycks fascinera honom. Men så är också anklagelser för våldtäkt ett ständigt återkommande tema i hets mot minoriteter.

Skillnaden mellan Åkesson och Behring Breivik är som skillnaden mellan antisemitismens teoretiker och SS-förbandens massmördare. Det är en mycket stor skillnad, men visst finns också en stig dem emellan.

När Jimmie Åkesson väljer sina ord skapar han känslan av att Sverige står under ett dödligt hot. Han lämnar frågan om motåtgärder i stort sett öppen. Det gjorde även antisemitismens teoretiker.

Men någonstans bland åhörarna står råbarkade sällar som tar smörjan på dödligt allvar.

För politisk smörja är vad det är. Muslimer är inte annorlunda än andra människor. De är individer och det finns alla sorter. Och varför fruktar Jimmie Åkesson att de sämsta uttrycken för islam skall ta över Sverige? Har han inget förtroende för kraften och tyngden i den demokrati och jämställdhet han säger sig vilja försvara?

Dessutom faller det på sin egen orimlighet att beskriva en liten kulturellt avvikande minoritet som ett dödligt hot mot majoriteten. Muslimerna är några procent av Sveriges befolkning, islamisterna en handfull.