Gert Gelotte: Nu krävs det handlingskraft

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Den som lever får se. Men av allt att döma, det vill säga finansminister Anders Borgs senaste prognos, blir 2013 ett tufft år med stigande arbetslöshet och sämre tillväxt. Hur tufft, beror ytterst på omständigheter över vilka ingen svensk regering råder. Men ju sämre den internationella konjunkturen blir desto handlingskraftigare måste regeringen vara. Det finns mycket att göra.

Först på önskelistan står jobbpakten. Den lanserades av Fredrik Reinfeldt i Almedalen och har i princip accepterats av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Pakten innehåller sänkta avgifter till a-kassan, lägre introduktionslön till ungdomar och korttidsarbete i stället för varsel och uppsägningar. Både introduktionslönerna och korttidsarbetet skall kombineras med utbildning. Det är bra tänkt, sätt igång!

ANNONS

Mot bostadsbrist och stigande boendekostnader finns ingen Quick fix. Men regeringen kan och bör vidta två åtgärder.

Förbjud särskilda kommunala byggnormer. En utredning visar att med samma krav på nya hus över hela landet kan hyrorna sjunka med 15 till 20 procent. Tillåt också byggnation utan detaljplan om de planerade husen ser ut ungefär som redan byggda hus i området. Kortare planprocess ökar tempot i bostadsbyggandet.

Sjukförsäkringen blir aldrig perfekt. Så länge människor bedömer människor begås fel och uppstår delade meningar om vad som är rimligt. Men upptäckta luckor i systemet bör naturligtvis täppas till. Tidsgränserna i rehabiliteringskedjan förutsätter rehabilitering. Alltså är det på sin plats att införa en rehabiliteringsgaranti.

Ingen skall kunna passera en tidsgräns utan att ha fått adekvat rehabilitering.I sex år har regeringen lovat att inga barn skall vräkas. Samtidigt har fler än 3 000 barn vräkts. Menar regeringen allvar krävs ett vräkningsförbud i kombination med en hyresgaranti för fastighetsägaren.

2012 var det tredje regnigaste året sedan 1860. Vattenmagasinen är fulla och turbinerna snurrar. Men 45 procent av Sveriges el genereras i allt äldre kärnkraftverk med en återstående livslängd av cirka 20 år. Att ersätta dem tar omkring 15 år från beslut till första elleverans.

Regeringen tillåter att kärnkraft ersättas med kärnkraft – på marknadsmässiga villkor. Men kraftindustrin behöver besked som överlever ett regeringsskifte.

ANNONS

Det är ett nationellt intresse att klarlägga förutsättningarna för ny kärnkraft. Det kan regeringen göra genom att bjuda in Socialdemokraterna till förutsättningslösa samtal.

ANNONS