Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hjörne: Generösare och snabbare!

Allianspartiernas och Socialdemokraternas gemensamma lokala krispaket är en liten ljusglimt för de hårt ansatta krögarna i Göteborg. Men det brådskar med generösare och snabbare stöd även från rikspolitikernas håll.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Så har vår regering presenterat nya restriktioner vid en pressträff med ministrar och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. Statsministern påminde oss på nytt om att Sverige befinner sig i ett allvarligt läge. Socialministern anslog en försonlig ton och berömde svenska folket för tålamod och uppoffringar men sa att vi nu behöver nya restriktioner som hjälp och stöd.

I olika kanaler svarade, som brukligt det senaste året, Anders Tegnell på frågor. Vad man än tycker om vår statsepidemiologs träffsäkerhet i förutsägelser och åtgärder måste man beundra hans nästan oändliga tålamod med att svara på samma frågor som han måste ha besvarat hundratals gånger tidigare.

Anders Tegnell är förvisso inte ensam om att få tålamodet prövat. Vi har alla behövt utrusta oss med stora portioner tålamod och uthållighet - inte minst isolerade äldre, hårt arbetande omsorgs- och sjukvårdspersonal, elever som tvingats följa undervisningen på distans och alla de vars verksamheter drabbats stenhårt av pandemin och dess restriktioner. Ur det perspektivet framstår allas våra vardagsuppoffringar som andeviskningar. Att inte få gå på bio, teater, konsert eller restaurang är trist för "oss i publiken". Men för dem som driver de verksamheter som vi inte kan besöka är det förödande.

Många har visat prov på både tålamod, uthållighet och anpassningsbarhet men också på stor kreativitet. Göteborgssymfonikerna miniturnerade i regionen så länge det var möjligt. De och Göteborgsoperan har spelat och uppträtt digitalt. Restauranger och andra serveringsställen har haft stränga regler att följa för att undvika trängsel. De har påhittigt anpassat sig och har hittat nya och smittsäkra sätt att erbjuda måltider.

Men det finns gränser för vad restaurangerna klarar av, tålamodet och uthålligheten tryter. Restauranger har gått omkull, personal har permitterats, varslats eller sagts upp. Bara i december försvann 50 000 jobb, främst på grund av alkoholstoppet, som infördes i november och innebar att det blev förbjudet att servera alkohol efter klockan 22.00. På julafton ändrades tiden till 20.00. Enligt besöksnäringens branschorganisation Visita tappade restaurangerna tre fjärdedelar av försäljningen från första alkoholstoppet i november till mitten av januari.

Alkoholförbudet gäller fortfarande och vid onsdagens pressträff förlängdes det på nytt . Dessutom meddelades att Folkhälsomyndigheten att alla restauranger och kaféer skall stänga klockan 20.30. Hittills har restaurangerna kunnat fortsätta att hålla öppet men utan att servera alkohol.

De nya reglerna, som skall börja gälla från i morgon, är ett dråpslag mot den redan hårt prövade branschen.

– Mer än halva kassan kommer in på middagsgäster och folkölsgäster efter 21. Det är vad vi överlever på, sa till exempel Jesper Carlsson som driver Holy Moly på Andra Långgatan till GP.

Det är inte alldeles enkelt att förstå sig på alkoholförbudet, i all synnerhet som man från Folkhälsomyndigheten sagt att smittspridningen på restauranger är "nästan obefintlig".

Om det är liten smittspridning på restauranger så borde det göra minimal skada att tillåta alkoholservering och öppethållande till 22. För restaurangerna gör det emellertid en stor skillnad eftersom de då skulle kunna få in en andra sittning.

Men det är vatten under broarna. Att inför hotet om en allvarlig tredje smittvåg lätta på restriktionerna låter sig inte göras. Däremot måste regeringen göra vad den kan för att rädda restauranger och andra näringsställen. Har man fattat beslut vars effekter närmar sig en totalstängnings så måste man ge tillräckligt stöd och det utan dröjsmål i handläggningen.

PG Nilsson, som driver flera kända krogar i Stockholm, och som var initiativtagare till det så kallade kastrullupproret, är inte främst kritisk mot restriktionerna, utan mot att de utlovade stöden dröjt väldigt länge.

– Om smittskyddsläkarna säger att så här måste vi göra för att kontrollera smittan då gör vi som de säger, det har vi också visat sedan pandemistarten. Men om vi blir drabbade av det som vi alla måste ta ansvar för, då måste också alla, alltså staten, vara med att betala för det, sa PG Nilsson tidigare i år.

En liten ljusglimt för krögarna i Göteborg, i väntan på det ljus som vaccinen ger oss alla, är allianspartiernas och Socialdemokraternas gemensamma krispaket. Det innebär att avgiften för serveringstillstånd och serveringstillsyn skrotas, att staden förlänger möjligheten att ha uteserveringar utan kostnad och att man från kommunen skall hjälpa näringslivet med den inte alldeles enkla uppgiften att söka statliga bidrag. Dessutom skall Göteborg skapa så kallade pocketparker på gator och torg. Där skall man till exempel kunna äta take away från restauranger som inte kan ordna uteserveringar.

– Vi ser ju att vår besöksnäring och restaurangnäring har det oerhört svårt i dessa tider. Vi vill från kommunens sida hjälpa så mycket vi kan, sa kommunstyrelsens ordförande, moderaten Axel Josefsson.

Det finns all anledning att begära det också av staten!

När pandemin ebbat ut så vill de allra flesta ut och röra sig i ett Göteborg som har kvar sina fina restauranger, barer, kaféer och pubar – de som är en så viktig del av vår stads charm och attraktionskraft för invånare och besökare. Och dessutom en viktig arbetsgivare, inte minst för unga!

Men det brådskar med generösare och snabbare stöd, såsom man har lyckats med i våra nordiska grannländer Danmark och Norge.