En polisbil i Örebro har satts i brand av våldsverkare.
En polisbil i Örebro har satts i brand av våldsverkare. Bild: Kicki Nilsson/TT

Karin Pihl: Ge polisen tillgång till vattenkanoner

Påskhelgens upplopp visar att den svenska polisen behöver skala upp förmågan att sätta hårt mot hårt.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Under den gångna påskhelgen drabbades flera svenska städer av våldsamma upplopp. Efter att den danske högerextremisten Rasmus Paludan aviserat att han tänkt hålla manifestationer och bränna koranen bröt våldsamheter ut i Norrköping, Linköping, Örebro, Malmö, Landskrona och Stockholm.

På filmer från upploppen syns hur personer kastar sten och brinnande föremål mot polisen. Polisbilar sätts i brand. Gator barrikaderas. I Örebro lyckades upprorsmakare kapa ett polisfordon genom att bända upp dörrarna och slita ut chauffören.

Sammantaget är de händelser som utspelat sig under helgdagarna mycket våldsamma. Flera poliser som intervjuats i medierna upplever att våldsverkarna var ute efter att skada och till och med döda poliser.

ANNONS

Inte heller tycks upploppsmakarna bry sig om att vanliga invånare drabbas. I Malmö sattes en stadsbuss i brand efter att någon kastat in ett brinnande föremål. Chauffören försökte släcka branden men förgäves. Passagerarna och chauffören lyckades utrymma bussen.

måndagen hade 40 personer skadats varav 26 poliser. 20 polisfordon hade förstörts.

Det är inte första gången upplopp sker av liknande orsaker. Men kravallerna under påskhelgen sticker ut. ”Det har visats en likgiltighet för människors liv och hälsa som vi inte sett tidigare”, säger polischefen Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Plundring och upplopp kan aldrig ursäktas

Av allt att döma tycks upploppsmakarna inte vara några fromma muslimer. Snarare är det kriminella som hyser ett hat mot samhället och tar tillfället i akt att gå till attack mot polisen. Av de vittnesmål som kommit tycks det röra sig om unga, våldsamma män i utanförskapsområden som saknar respekt för samhället och dess institutioner. Enligt polisen har man identifierat personer med kopplingar till kriminella gäng.

Därför är det relevanta inte om det var rätt att ge Paludan tillstånd att hålla sina möten. Nästa gång kan det vara något annat som tänder gnistan. Liknande upplopp, om än inte i samma omfattning, skedde exempelvis i Göteborg under Black Lives Matter-demonstrationerna i juni 2020. Då skedde plundringar mot privatpersoner och butiker. Vandaler gick till attack mot poliser och polisbilar.

ANNONS

Polisen måste hantera dessa situationer bättre. Att våldsverkare lyckas ta över hela stadsdelar, köra ut poliserna och stjäla deras fordon kan inte accepteras. Att polisen medvetet backade undan under kravallerna i Östergötland, som en del av en deeskaleringstaktik, skickar en signal till upploppsmännen att det går att ”vinna” mot polisen och därmed den svenska staten bara man är tillräckligt brutal. Det skickar också en signal till boende i området att de inte står under den svenska rättsstatens skydd utan att det är kriminella som innehar våldsmonopolet i deras bostadsområde.

Och även om det var tvunget i den aktuella situationen att backa undan för att inte riskera polisernas liv så visar det i så fall bara att polisens kapacitet att sätta hårt mot hårt måste skalas upp.

LÄS MER: Så lyckades München bekämpa brottsligheten

För att det ska bli möjligt måste polismyndigheten först och främst vara snabb att agera när våldsamheter ser ut att blossa upp. I stället för att vänta och se måste man agera direkt. Ju tidigare ett upplopp kan kväsas desto bättre. I fallet med BLM-demonstrationen och de våldsamheter som bröt ut där var man sena med att ersätta dialogpoliser med kravallutrustade poliser, vilket fackförbundet var kritiskt till då det innebar stora risker för de inblandade.

ANNONS

För att snabbt stävja upplopp och på så vis undvika en eskalering bör polisen få tillgång till mer effektiv utrustning. Moderaterna och Liberalerna föreslår att polisen ska få tillgång till vattenkanoner. Andra verktyg som kan användas är elpistoler och gummikulor. Syftet är att med våld slå ned ett upplopp utan att behöva skjuta skarpt, något som innebär risker för värre skador och liv. Det måste få finnas steg på vägen mellan batong och pistol.

Dessvärre har justitieminister Morgan Johansson avfärdat sådana förslag. Han vill ”göra en utvärdering i lugn och ro när det gått lite tid efter detta” (SVT 17/4).

Det håller inte. Den svenska polisen och svenska medborgare måste kunna lita på att regeringen tar samhällsfarliga hot på största allvar.

LÄS MER: Dagens brottsbalk biter inte på de gängkriminella

LÄS MER: Polisen är vårt skydd mot barbariet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS