På grund av det hotfulla ryska agerandet på sistone har den svenska försvarsmakten höjt sin beredskap.
På grund av det hotfulla ryska agerandet på sistone har den svenska försvarsmakten höjt sin beredskap. Bild: Johan Nilsson/TT

Ge försvaret mer pengar nu

Att Moderaterna sätter press på regeringen i försvarsfrågan är välkommet. Vi vet att försvaret behöver mer pengar här och nu. ÖB Michael Bydén har påtalat behovet av bland annat materielinköp och ökat antal övningstimmar.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Moderaterna vill ge tre miljarder extra till totalförsvaret, så fort som möjligt. De vill också föregå den så kallade kontrollstationen 2023 och redan nu budgetera mer pengar till Försvaret varje år fram till 2027. Det meddelade Moderaternas försvarspolitiske talesperson Pål Jonson och partiledaren Ulf Kristersson på en presskonferens på onsdagsmorgonen.

I första hand vill Moderaterna sätta press på regeringen att själv lägga till ytterligare resurser till försvaret i den kommande vårändringsbudgeten. Men om regeringen inte agerar är M beredda att lägga en extra ändringsbudget och söka stöd för en sådan hos riksdagen. Ulf Kristersson bedömer att det finns en parlamentarisk majoritet att stärka försvarsförmågan. Regeringen kan alltså bli överkörd i frågan om försvarets budget.

ANNONS

Att Moderaterna äntligen sätter press på regeringen är välkommet. Vi vet att försvaret behöver mer pengar här och nu. ÖB Michael Bydén har nämnt behoven av att öka antalet övningstimmar och flygtimmar samt att köpa in mängdmateriel och kvalificerad ammunition såsom robotar. ÖB har också påtalat risken med att sådana kortsiktiga inköp går ut över långsiktiga investeringar.

Och det är just vad som riskerar att hända om den socialdemokratiska minoritetsregeringen får fortsätta att köra försvaret som en egen verkstad. När Magdalena Andersson på onsdagseftermiddagen svarade på det moderata utspelet kunde hon sträcka sig till att tidigarelägga planerade investeringar. Det torde innebära inga extra pengar.

Hittills har S bara velat se ”förstärkningar” genom att flytta pengar mellan olika budgetår. Många av de förmågehöjningar som regeringen har lovat är i praktiken ofinansierade. De ekonomiska ramarna är fortfarande i stort desamma som sattes i försvarsbeslutet 2020, och sedan dess har omvärldsläget förändrats drastiskt.

Ändå vill Försvarsminister Peter Hultqvist vänta med frågan om nya pengar till 2023. Dessutom är han ovillig att kalla in riksdagens försvarsberedning och låta den göra en ny säkerhetspolitisk analys. Det är tydligt att Socialdemokraterna i det längsta vill hålla emot.

I det läget är det mer eller mindre en demokratisk plikt för Moderaterna att anta en starkare oppositionsroll. Svenska folket måste få veta att förmågehöjningen av försvaret går för långsamt och att regeringens faktiska politik inte matchar retoriken. Budgetbeslut från två år tillbaka kan inte vara gränssättande för försvaret nu.

ANNONS

Bra var också att Pål Johnson poängterade det civila försvarets behov. Bland annat nämnde han mer pengar till cyberförsvar, och finansieringen av ett näringslivsråd där privata aktörer kan involveras för att säkra hur livsmedels- och elförsörjning ska kunna fungera under kris.

Moderaterna kommer troligtvis få med sig Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna på att stärka Sveriges försvar. Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan vi räkna med är emot. Därmed blir det också upp till bevis för Annie Lööfs Centerparti. Det finns ingen anledning för riksdagen att vänta med att förstärka rikets totalförsvar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS