Jan Emanuel: Identitetspolitik gör oss blinda för förtryck

Förföljelsen av kristna världen över passar inte in i den identitetspolitiska världsbilden. Det gör att stödet till en utsatt grupp uteblir.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Identitetspolitik är förenklat att man etiketterar människor utefter kön, religion, hudfärg och så vidare. Utefter vilken etikett du bär förväntas du också tycka och representera vissa saker. Om du är vit kan du inte yttra dig om rasism mot svarta, för du vet inte hur det är att vara svart.

Är du inte mobbad så kan du inte prata om mobbing, för du vet ju inte hur det är att bli mobbad. Ja ni fattar. Är du inte offer har du ingen talan och är du inte offret så är du förtryckaren. Är du man förtrycker du kvinnor, är du kristen så förtrycker andra religioner. En logisk och enkel teori. Och pyramidalt korkat.

ANNONS

Den politiska korrektheten som ideologi har länge omfamnat identitetspolitiken och placerat den som en självklar teoretisk modell att se världen genom.

Många har fått bevittna straffen för dem med avvikande världsbild. I denna text vill jag belysa ett förtryck som det talas tyst om för att det inte passar in i den identitetspolitiska världsbilden.

LÄS MER: Hedersförtryckets svenska medlöpare

Kristendomen har indirekt målats ut som en angelägenhet för vita, välbärgade västerlänningar. En majoritetsreligion som förföljer utövare av andra religioner. Låt oss titta på hur det ser ut i verkligheten:

Den kristna gruppen är troligen den mest förföljda i världen. Kristna mördas, fängslas och torteras för sin tros skull.

Organisationen Open Doors vars syfte är att hjälpa förtryckta kristna, visar i sin ”World Watch list” de 50 länder som är värst. Det är en dokumentation av ett förtryck som är svårt att ta till sig.

När läste du senast om övergreppen i Somalia där kristna förföljs av al-Shabab, i Nigeria där de förföljs av Boko Haram, eller i Afghanistan där kristna förföljs av IS och talibanerna? Eller när läste du om övergreppen mot kristna från staten i Iran, Irak, Pakistan och många andra länder? Hur många känner ens till detta förtryck?

ANNONS

Kvinnor som misstänks vara kristna riskerar att bli offentligt förnedrade, våldtagna eller mördade. Kristna män mördas, unga pojkar tvingas bli barnsoldater.

Open doors lista visar att förföljelsen av kristna accelererar snarare än avtar. Pandemin har gjort utsattheten än värre. Rapporteringen i Sverige om förföljelsen av kristna i världen är skymfligt dålig. När verkligheten skär sig med den identitetsideologiska övertygelsen blir tystnaden talande.

Men detta förtryck har vi i västvärlden svårt att förstå, eftersom vi är vana vid att se världen genom det identitetspolitiska filtret. Att en kristen kan vara förtryckt är främmande i vår värld. Därför hamnar förföljelsen av kristna, och hur vi i väst kan bidra till att stoppa den, i skymundan i den politiska debatten.

Vi måste våga stå för motsatsen till identitetspolitiken och se människor som just människor: Människor som inte är möjliga att reducera till summan av deras pigment och könstillhörighet. Först då får vi ett nytt och mer klartänkt sätt att förhålla oss till förtryck, utan ideologiska skygglappar.

Du blir inte automatiskt offer, eller en naturlig förtryckare på grund av religion, hudfärg eller kön. Däremot så blir ett resonemang automatiskt fel om man utgår ifrån en felaktig utgångspunkt. Nu vet vi att kristna förtrycks i världen. Nu kan vi belysa det för att göra något åt det.

ANNONS

LÄS MER: Hedersförtryck måste straffas hårdare

LÄS MER: Vi behöver inte rangordna terror och förtryck

ANNONS