Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Göteborgsmygel inför öppen ridå

Göteborg som stad, och i förlängningen Göteborgs näringsliv, tjänar inte på att det sätter sig en fifflarstämpel på staden

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det återstår att se om Ola Serneke, vd för byggbolaget Serneke, gjort sig skyldig till ett brott i lagens mening genom att på internetforum under pseudonym kommentera och påverka sitt eget bolags ställning och börskurs.

Oftast måste den felaktiga informationen åtföljas av köp- och säljordrar för att räknas som allvarliga brott. Men även om agerandet inte är ett renodlat brott gör det inte saken moraliskt rätt.

Alla kan förstås begå fel. Ola Serneke är inte unik på den punkten. Problemet, och detta har uppdagats i efterhand, är hur resten av makten i Göteborg har reagerat.

Handelskammarens vd Johan Trouvé, som företräder hundratals medlemsföretag i Västsverige, skrev till Ola Serneke (i ett offentligt inlägg på Linkedin) efter avslöjandet att "Vi vet hur mycket du kämpar för bolaget, de anställda, Göteborg, och alla ideella krafter. Det visar vem du är!".

Vill han berätta för Serneke hur mycket han uppskattar honom kan han gott göra det privat. Trouvé är en makthavare. Begriper han inte bildsättningen? Börs-vd försöker manipulera kurs under pseudonym. Avslöjas. Får ryggdunkar av näringslivets branschorganisation.

Här i Göteborg håller vi varandra om ryggen oavsett hur illa vi agerar. Ett gratistips för hur Handelskammaren kan kommunicera utåt är med orden: "I Göteborg ska börsbolag öppet och korrekt agera gentemot aktieägare och investerare".

På frågan från GP om Trouvé inte borde markera mot Serneke, svarar han "Nej, det tycker jag inte, inte så länge han inte har brutit mot någon lag eller liknande". Budskapet Trouvé underförstått skickar är att ett självreglerande näringsliv som håller sig korrekt och transparent utan fiffel inte är eftersträvansvärt.

Kanske är Trouvé präglad av att han anser Serneke vara en "genuint snäll person". Som om det skulle spela någon som helst roll. Kladdigt!

Enligt Serneke själv har han fått "enormt stort stöd från omgivningen - både från kunder, aktieägare och riksdagsledamöter". Vilka är dessa riksdagsledamöter som uttrycker sitt stöd till Serneke? Kan de möjligen ge sig tillkänna och förklara hur de har resonerat?

Samtidigt verkar det på Serneke som att han egentligen bara är ett offer. I det senaste brevet till sina anställda skriver han att "i morgon kommer något nytt mot något annat bolag som media ger sig på”.

Serneke har inte råkat ut för en olycka. Ingen tragedi har drabbat honom. Han är inte satt på bar backe. Hans bolag är inte försatt i konkurs. Han har blivit påkommen med att göra något omoraliskt. Ett sorts handlande som minskar förtroendet för hans bolag och i förlängningen skadar aktieägarna.

Men reaktionerna från de som antingen borde hålla truten eller säga något pliktskyldigt om att "detta inte är bra" uttrycker i stället sitt stöd till Serneke, som han vore något sorts offer för en helt omotiverad hetsjakt.

Det finns en göteborgsanda inom politiken. En odemokratisk kamratanda som utgjort grogrund för korruption och politikerförakt. Sedan finns det tydligen en annan sorts kamratanda inom det göteborgska näringslivet. På ett sätt är det förståeligt: Man agerar tillsammans i en förhållandevis liten stad, känner varandra och har sociala band.

Men Göteborg som stad, och i förlängningen Göteborgs näringsliv, tjänar inte på att det sätter sig en fifflarstämpel på staden. Professionalismen måste upprätthållas samtidigt som de sociala banden får hålla sig i bakgrunden. Låt Göteborgsandan symboliseras av framåtanda och inte sunkigt ryggdunkande näringslivstopparna emellan.