Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Stina Svensson, Fi. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall / Exponera, Björn Larsson Rosvall / Exponer

Karin Pihl: Göteborgs stora problem är inte kärnvapenkrig

Det är få som gillar kärnvapen. Men det är inte kommunpolitikers uppgift att bedriva säkerhetspolitik.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Förra veckan röstade kommunfullmäktige igenom ”ett starkt ställningstagande för göteborgarnas säkerhet”, enligt initiativtagaren Stina Svensson (Fi). Vad kan det tänkas handla om? Fler ordningsvakter utanför Nordstan? Kanske personlarm för kommunens anställda? Ökad utomhusbelysning nattetid? Nej. Det handlar om kärnvapen.

Vi kan vara lugna – det är inte så att Kim Jong Un har fått ett plötsligt ryck av galenskap och kärnvapenhotat Göteborg. Det är Feministiskt initiativ som har varit i farten. Partiet har fått staden att ta ställning för den kärnvapenkritiska paraplyorganisationen ICAN:s uppmaning att världens städer ska ge stöd åt ett internationellt kärnvapenförbud.

Bakgrunden är FN:s konvention mot kärnvapen, som Sverige efter ett antal om och men inte ratificerade. Avtalet var nämligen inte bra och kritiken omfattande. Inget land som har kärnvapen har ratificerat det. Avtalet innehåller inga sanktioner utan ska mest ses som ”godhetssignalering”.

Enligt remissinstanser som Försvarsmakten skulle Sveriges relationer med övriga demokratiska västländer rubbas om vi ratificerade avtalet. Så det blev inget med det, meddelade dåvarande utrikesminister Margot Wallström (S) 2019.

Nu har en person överklagat Göteborgs stads beslut till domstol. Enligt Stadskontorets kommentar på Fi:s motion finns redan en vägledande dom i Högsta förvaltningsdomstolen som fastställer att kommuner inte ska ägna sig åt opinionsyttringar som rör utrikespolitik. Det finns alltså en stor risk att Göteborgs Stad fälls.

Det mest upprörande med hela historien är inte att staden troligen bryter mot kommunallagen, utan att en majoritet i kommunfullmäktige visar total brist på verklighetsförankring. Samtidigt som hela Sveriges blickar riktas mot staden för de uppmärksammande våldsdåden som skett på senare tid pratar politikerna om kärnvapenkrig som det stora säkerhetshotet i kommuninvånarnas vardag. Har ni sett för många tv-serier?

Det är just den här typen av världsfrånvändhet kombinerat med storhetsvansinne som orsakat många av de problem som landet dras med.

En lokalpolitikers uppgift är att se till kommuninvånarnas intressen. Inte att tro att de kan lösa konflikten mellan Indien och Pakistan.