Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Göteborg är den självklara residensstaden

LEDARKRÖNIKA: Värmland och Västra Götalandsregionen ska tillsammans bilda en ny västsvensk storregion där Göteborg blir residensstad. Regionen ska bestå av 65 kommuner och bebos av en befolkning som snart passerar två miljonerstrecket.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det föreslår Indelningskommittén som under torsdagen presenterade sin bild av det framtida Sverige indelat i sex storregioner. Tillsammans med Norrland och Svealand kommer den västsvenska storregionen att bildas redan före nästa val.
Indelningskommittén hade också mandat att förslå nya residensstäder. Bara i ett fall valde man att göra det.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Göteborg, menade utredarna, är det självklara navet i den västsvenska regionen. Och nog är det svårt att argumentera emot. Befolkning, näringsliv och infrastruktur pekar inte mot dagens Vänersborg som administrativt centrum.

Då Halland kommer in i samma region blir Göteborgs centrala läge än mer uppenbart. För med tiden kommer nog hallänningarna med. Skälet till att samtliga politiska partier i Halland har kunnat framhärda i kravet på en egen region har varit att Halland som landsting varit välskött och haft god ekonomi. Men de nya regionerna handlar inte bara om sjukvård. De ska också vara indelningen av utvecklingsfrågor och av statens förvaltning. Inget av de gamla länen kommer att kunna vara ensamt. Tanken är att de sex regionerna ska vara någotsånär jämnstora. Om Skåne är alternativet lär en Västsvensk region låta mycket lockande för hallänningarna.

Men det är inte bara i Halland som den nya regionindelningen kommer att behöva processas och debatteras. Hittills lider hela projektet av ett demokratiskt underskott. SOM-institutet har visat att stödet för större regioner är svagt bland medborgarna. Det har säkerligen till del orsak i att arbetet hittills främst skett på central nivå, och bara politiker och företrädare för myndigheter och större organisationer har haft möjlighet att tycka till.

Regionförstoringen är dåligt förankrad hos medborgarna, och de kommer att ställa den fråga som politikerna skjutit framför sig. Nämligen hur makt ska fördelas mellan stat och region. Där kan vi förvänta oss ideologiska skillnader mellan de politiska partierna. Hur pass självständiga de nya regionerna ska vara är inte klart. Regionindelningen innebär en möjlighet att flytta ut makt från Stockholm och lägga fler politiska beslut nära medborgarna. Det bör ses som en chans för Göteborg och Västsverige.