Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Göran Johansson hade rätt

Den paus för inflyttning av nyanlända som M och SD nu efterfrågar i Göteborg krävde Göran Johansson (S) redan för tjugo år sedan.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Moderaterna i Göteborg vill avbryta arbetet med temporära bostäder och hemställa till regeringen om att bosättningslagen bör justeras. I klartext vill man se ett långsammare inflöde av nyanlända till Göteborgs förorter. Det enda parti som röstade på M:s linje på veckans kommunstyrelsemöte var Sverigedemokraterna.

Värt att komma ihåg är dock att varken M eller SD var först med att kräva en paus i inflyttningen av nyanlända till Göteborg. Redan 1998 drev Göran Johansson (S) frågan. Han kritiserade den så kallade ebo-lagen. Lagen om eget boende från 1994 ledde till att nyanlända invandrare ofta lämnade mindre kommuner med fungerande mottagande och flyttade hem till släktingar i storstadsområdena. Resultatet var trångboddhet, stor lokal belastning på välfärden och att människor umgicks mer inom den egna gruppen och lärde sig det nya språket långsammare.

Göran Johansson varnade för framtida konsekvenser och föreslog att nyanländas ersättning skulle kopplas till att de stannade på en angiven ort under en introduktionstid. Det skulle helst vara en mindre ort där de fick mer kontakt med det svenska samhället och hade möjlighet att lära sig språket. Reglerna skulle avlasta förorter i framförallt Göteborg, Malmö och Södertälje. Johansson drev förslaget internt i Socialdemokraterna och genom Sveriges kommuner och landsting.

För detta fick han utstå en fruktansvärd kritik. Expressen hade till exempel en löpsedel som löd: ”Invandrarna rasar – Göran Johansson skinnskallarnas hjälte”. En löpsedel som Johansson sparade i en låda i hopp om att en gång få en ursäkt. Han vek dock inte från sin kritik. I en radiointervju 24 januari 1998 i SR fick han en rak fråga om han tyckte att Göteborg ”kan ta emot fler flyktingar och invandrare”. Han svarade frankt nej, och tillade att om man har en situation man inte bemästrar ska man berätta det. 

Tio år senare stödde Johansson Ilmar Reepalu (S) när denne krävde inflyttningsstopp från Malmös horisont. Också då haglade kritiken och rasistanklagelserna från olika håll. Skilda aktörer som SSU, Vänsterpartiet, Mona Sahlin (S), och Alliansregeringen kritiserade Göran Johansson. Det hjälpte inte att Johansson hela tiden försäkrade att det inte var invandringen i sig han var emot.

I dag är frågan om flyktingpaus för hårt belastade kommuner inte lika kontroversiell. Göran Johanssons linje vann visserligen inte gehör i det egna partiet eller i rikspolitiken. Men Sveriges kommuner och landsting förespråkar en långsammare utslussning från Migrationsverket. Mölndals kommun, där S styr, begärde förra året uppehåll från mottagningen av nyanlända.

För Göteborgs del kan man dock konstatera att de parallellsamhällen som Johansson redan 1998 såg som värsta-scenario redan är ett faktum. Om M och SD hade fått med sig övriga partier skulle stoppet fortfarande ha kommit minst tjugo år för sent.