Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Gör Nordstan till  en tryggare plats

Det är ohållbart att en central del av Göteborg ska domineras av ungdomsgäng som begår brott.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Köpcentret Nordstan sätter Göteborg på kartan. I helgen hade tidningen Expressen ett uppmärksammat reportage om en vardag präglad av våld, stölder och narkotika (4/1). Expressen beskrev bland annat hur anmälda brott i Nordstaden har ökat markant under senare år. Våldsbrotten minskade dock något under år 2016. Det bör noteras för det visar att poliser och fältarbetare gör ett bra arbete. 

Men det finns fortfarande många negativa effekter av att platsen blivit ett tillhåll för kriminella gäng. Nordstan är ett centrum för narkotikahandel, vilken sker relativt öppet. Förbipasserande känner obehag och många väljer att gå runt. Många unga utsätts för rån eller trakasserier.

Hur kommunen ska förhålla sig till utvecklingen har blivit en politisk tvistefråga. Moderaternas Jonas Ransgård driver på att för att sätta upp fler kameror och stänga köpcentret tidigare på kvällen. Socialdemokraterna förhåller sig kryptiskt avvaktande. Kanske därför att partiet - precis som i frågan om tiggeriet - inte är enigt.

Nordstan har förvisso också potential att dela alliansen i Göteborg. Efter valet 2018 kan Centern vara inne i fullmäktige och deras ordförande Emmyly Bönfors signalerade i samband med M:s utspel i fjol att hon hellre vill se andra vägar än tvång för att göra Nordstan tryggare GP (26/2-16).

Frågan är dock om inte alla verktyg som finns att tillgå bör användas för att komma ifrån den nuvarande situationen. Många nödvändiga beslut ligger visserligen bortom kommunpolitikernas kontroll. Fler poliser, bättre gränsövervakning, avtal med länderna i Nordafrika, ett uppdaterat påföljdssystem för unga brottslingar och bättre åldersbestämning tillhör inte den kommunala kompetensen. Men det innebär inte att kommunen passivt bör titta på när ett centralt område i staden förslummas.

Det är faktiskt svårt att förstå varför Göteborgs styrande politiker inte har varit mer proaktiva och gjort vad de kunnat för att Nordstan ska bli en trygg och välkomnande plats. Köpcentrat ligger centralt och hit kommer i stort sett alla besökare och turister. Det är ett slags skyltfönster för staden. Att göra platsen gästvänlig och inbjudande borde vara prioriterat för kommunens politiker.

När det gäller ungdomarna som hänger i Nordstan mår de förstås inte bra av att vara där. Argumenten att problemen inte ska döljas och att köpcentret fungerar som en slags fritidsgård klingar ganska tomma. Skulle de som företräder den linjen vilja se sina egna barn i Nordstan på kvällarna? 

Likaså är det svårt att förstå argumentet att problemen bara flyttar på sig om man stör de kriminella. Är det någon som på allvar kan se till exempel Mölndals bro ta över Nordstans roll som tillhåll? Självklart spelar gallerians storlek och centrala läge roll också för gängen.

Politikerna i Göteborg bör ta tag i Nordstan. Inte bara med syfte att göra platsen mindre attraktiv för kriminella, utan också för att göra den mer attraktiv för alla andra. Idag berövar gängen göteborgarna på en central del av det offentliga rummet.