Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Haldesten: Full rulle på slottet

Classic Motors, konstvandring och annan turism... Tjolöholm behöver inget högriskprojekt för att hamna "på kartan", skriver Maria Haldesten.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vrålåk och halländsk konst tävlade om uppmärksamhet. Och från det fantasieggande slottets terrass strålade en vitklädd brud. Inte ens de vanliga turisterna, som vare sig kommit för konstvandring eller Classic Motors, fattades. Bland dem fanns, ironiskt nog, till och med en man som såg ut som Anders Bagges bror.

Behöver detta ställe verkligen en Bagge-driven låtskrivarskola för att ”hamna på kartan”? I helgen kändes det inte så. Faktum är att Tjolöholm, på sistone, börjat få bra fräs på verksamheten.

Ändå är en rad ledande Kungsbackapolitiker helt sålda på idén om att punga ut med kanske 30, eller till och med 50 skattemiljoner, för att låta bygga lokaler för Dreamhill Academy.

Av de magra, offentliga handlingar som hittills presenterats , framgår att det första åtagandet rör en ny byggnad, Den sägs bli till gagn för slottet, men föreslås ha Bagge som primär hyresgäst.

Vad som inte framgår är att Anders Bagge siktar högre än så. Insatta personer antyder att han drömmer om att ha kontor, skolverksamhet – kanske till och med knoppa i något rum på slottet.

Det senare har dock kommunstyrelseledamoten Maj-Britt Rane-Andersson, (S), inte hört talas om. Inte för att det förvånar henne. Hon är kritisk till det framhastade beslutsunderlag som hittills presenterats. Men understryker att hon tycker att slottsskola, i bokstavlig bemärkelse, borde vara uteslutet.

Varför borde vara uppenbart. Slottet, inklusive dess välbevarande och konstfulla interiör, är byggnadsminnesförklarat. Tillgängligheten är därför strikt begränsad. Att låta unga elever rocka loss i det allra heligaste verkar galet, och det skulle förstås kräva avspärrningar och bevakningsåtgärder. Sånt kostar också. Och en del ifrågasätter om Dreamhill är intresserat av att betala en marknadsmässig hyra.

Som tur är Maj-Britt Rane Andersson inte den enda skeptiker bland beslutsfattarna. Det finns fler. Och de bör höja sina röster med besked de närmaste veckorna, så inte förhastade beslut tas. Låtskrivarskola känns som ett tvivelaktigt högriskprojekt. Det har varken Kungsbacka eller kommunägda Tjolöholm råd med.

Maria Haldesten