Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Adam Cwejman: Fritt från hedersvåld i Sverige

Ska Sverige vara en tillflyktsort för de som söker frihet är det helt nödvändigt att de som motarbetar detta med våld och tvång inser att de inte har något här att göra.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Att fly till Sverige innebär för många män och kvinnor en flykt undan hederskulturer. Det handlar om människor vars ursprung är miljöer där klaner spelar en oerhört viktig roll eller där familjens heder är överordnad individens önskemål.

Sverige är inte bara ett fredligt och kallt land uppe i norr. Sverige innebär ett sätt att vara och leva ostört, långt borta ifrån hederskulturen och klanen.

Vissa som sökt tillflykt till Sverige har tyvärr märkt att hederskulturen följer efter. Släkten dyker upp, vare sig man vill det eller inte. Och det som skulle bli ett nytt liv i ett nytt land slutar i elände och tragedi.

Av 105 mord som begicks förra året hade minst 10 någon sorts hedersrelaterad koppling, detta enligt Bo Lagerkvist som jobbar på Länsstyrelsen på Östra Götland. Det kan röra sig om fler, men det går med säkerhet inte att säga. Av de kvinnor som mördades förra året hade en tredjedel av morden koppling till hederstänkande.

När SR ställde frågan till ansvarig minister, Åsa Regnér, om vad som görs för att motverka ökningen av hedersvåldet, svarade Regnér att regeringen tillsatt en utredning (SR 6/8). Utredningens syfte är att kartlägga hedersvåldet. 
Det är utmärkt. Men förbannat futtigt. Siffrorna ovan är från 2016. Det vill säga: Redan idag vet vi vilket problem hedersvåld är i Sverige.

Regeringens främsta åtgärd kan inte vara att tillsätta en utredning. Det borde vara att föreslå skarpa åtgärder som gör att de många människor som sökt sig till Sverige, för detta är en fråga som nästan uteslutande rör utrikesfödda, kan fredas undan sina tyranniska släkter.

Att ägna sig åt hedersvåld av något slag borde omedelbart leda till utvisning ur landet om personen inte är svensk medborgare. Ska Sverige vara en tillflyktsort för de som söker frihet är det helt nödvändigt att de som motarbetar detta med våld och tvång inser att de inte har något här att göra.