Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Frid på jorden och bland politikerna ett gott behag

I juletid är det på sin plats att önska våra politiker frid, välgång och kanske framförallt lycka till med att reda ut det låsta läge som vårt land befinner sig i.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

"Nu är det jul igen...och julen varar väl till påska...Det var inte sant för däremellan kommer fasta". Det är en evig tur att det inte är så - jul i två och en halv månad, ända till Askonsdagen den 6 mars, skulle nog vara för mycket också för de mest inbitna julfirarna.

De flesta av oss ser antagligen mer den som varar till tjugondedag jul då "Knut driver julen ut".

Det hör emellertid till den moderna julliturgin att beklaga sig över den stress och hets, som verkar vara en ofrånkomlig del av förberedelserna. Känslan av otillräcklighet blir inte mindre av bilder på den mysande Ernst, som blickar ut mot tittarna med ett milt leende allt medan han stoppar kryddnejlikor i apelsiner.

Hemma hos oss har december aldrig blivit riktigt som planerat. Det är inget fel på planeringen, det är det sällan hos kontrollfreakar. Det är själva efterlevnaden som är problemet. Idéer utan genomförande ökar egentligen bara frustationen.

Det är för mycket på jobbet, för många julavslutningar, för få bilder framtagna till årets fotokalender, för sent med årets julkortsfoto på barn och hund, för få julklappar köpta, inga pepparkakor bakade och ingen sill inlagd.

Allt detta innebar att den mig närstående frun i veckan vaknade med ett ryck och klarvaken bestämde sig för att planera december 2019. Det blev en omfattande och precis lista på vad som inte får göras, vad som måste göras och tidssatta aktiviteter med noggranna beskrivningar.

Så nästa jul kommer vi alla vandra mellan julens olika konserter, glöggdoftande marknader och barndansavslutningar med hulda Ernstleenden. Och när nästa års Kattis Ahlström och den amerikanska ankan dyker upp i rutan på julafton sitter vi samlade, pigga och avslappande i soffan och myser.

I samma ögonblick som man beklagar sig så inser man att man egentligen inte har något att klaga över - så länge familj, vänner och man själv äger hälsan. Det är måhända en banal observation men den är alldeles sann. Vi som lever i denna del av världen, "på nådens yttersta spets", som en god vän brukar uttrycka det, är enormt privilegierade!

Därför är det nog bra att påminna sig om det som ibland kallas julens innersta budskap: "Frid på jorden och bland människorna ett gott behag", det som änglarna sjöng för herdarna på julnatten när de förebådade Jesu ankomst. Ett vackert budskap (även om exegeterna nu översätter det på ett något annorlunda sätt).

I Grönköpings Veckoblad kan man i julnumret, som är högaktuellt ända till mitten av januari, läsa om den grönköpingska julen. Således meddelas att "årets julklapp är utkorad - gamla julkläder under granen" och att "julklappsutdelandet revolutioneras - tomtens släde självkörande".

I huvudledaren stannar tidningen upp och "gör ett överslag bakut för att summera vad som sig tilldragit".

GV konstaterar att alla partier varit ense om behovet av ordning och reda inom alla samhällsområden. "Dessvärre fingo vi, sedan krutöken s.a.s. lagt sig att efter valet, erfara att partierna icke hade helt överensstämmande åsikter om vad som utgjorde ordning och reda, och att de i allmänhet voro inställda å att rösta å sin egen form av densamma, med påföljden att betydande svårigheter uppstodo att enas om en statsminister med vidhängande regering", skriver tidningen.

Men Grönköpings Veckoblad ser inte bara negativt på den politiska utvecklingen och fortsätter:

"En paus i partipolitiken torde utan tvivel vara välgörande å längre sikt, i det att de folkvalda i framtiden icke lära s.d.h. måla in sig i ett hörn, och i vart fall använda en mer snabbtorkande kulör, å vilken man snart kan gå utan att lämna alltför iögonenfallande fotspår efter sig."

Fromma förhoppningar på längre sikt - men en regering behövs "på kort sikt".

Det är numera trängsel i hörnet. Att lämna det utan att lämna spår efter sig är sedan länge omöjligt. Opinionsundersökningarnas färg har inte torkat och spåren borde förskräcka. Ännu en undersökning, denna gång från Novus, visar att Liberalernas och Centerns strategi (om det nu går att tala om en sådan) inte fungerar.

Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna vinner terräng, Liberalerna tappar oroväckande och Centern skördar inga framgångar och har av väljarna fått skulden för den politiska röran.

Talmannen, som verkar vara nära tålamodets gräns, lägger nu press på Stefan Löfven och Ulf Kristersson att åstadkomma resultat i regeringsfrågan. Den 16 januari blir det statsministeromröstning. Om den misslyckas blir det en fjärde och sista omröstning den 23 januari. Misslyckas också den med att få fram en statsminister blir det extraval i april.

– Jag tror inte att partiledarna får så mycket julledighet faktiskt. De kommer att få jobba hårt under de här dagarna, sa Andreas Norlén när han presenterade sin tidtabell.

Det finns en rättvisa i det. Politikerna, och allra mest Annie Lööf och Jan Björklund, har med stor effektivitet själva målat in sig i hörnet. Nu får de använda den närmsta tiden för att ta sig ur det och till att frigöra sig från de egna motsägelsernas bojor.

I juletid är det emellertid passande att önska vår politiker framgång, frid sinsemellan och ett politiskt välbehag. Och för dem av oss som är borgerligt sinnade är det rimligt att som julklapp önska sig att allianspolitik bedrivs av allianspolitiker i en alliansregering.

God Jul och Gott Nytt År!