Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Malcom Kyeyune: Framtidens proletärer kommer att ställa till med kaos

Nittonhundratalet lär oss att ett samhälle som ställer småföretagarna och den lägre medelklassen på bar backe lätt kan gå utför.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

USA är just nu mitt uppe i två mycket onormala skeenden. För det första har landet genomlevt det mest kontroversiella presidentvalet i modern tid. En förkrossande majoritet av de som röstade på Trump tror inte att valet gick rätt till, vilket är allvarligt nog, då en demokrati bara kan fungera i längden så länge förlorarna faktiskt ser sin förlust som legitim.

Mer oroväckande än detta är dock att det finns en icke obetydlig andel av vinnarna, det vill säga demokratiska väljare, som inte heller tror att valet gick rätt till. Samtidigt som denna nu helt katastrofala förlust av legitimitet och tilltro sker så rapporterar en växande andel av USA:s småföretag att de inte kommer att överleva krisen, delvis på grund av en försämrad ekonomi rent generellt, delvis på grund av olika lockdown-åtgärder som tvingar små butiker att stänga ner, men i regel lämnar fältet öppet för större kedjor, bland annat Walmart.

Det finns en historisk ironi i det som pågår i Amerika just nu. Landets grundare sökte medvetet sin förebild i det republikanska Rom snarare än det demokratiska Aten, vilket är passande, då landet just nu gett sig in i en process som liknar en av de mer avgörande förändringarna i den romerska republiken.

På grund av konstanta krig – som dessutom hade en vana att dra ut allt mer på tiden – blev det vanligt att de fria bönder som utgjorde Roms soldatkår kom hem till sina gårdar, bara för att upptäcka att de blivit uppköpta eller stulna av den rika senatsadeln.

Dessa egendomslösa bönder kom över tid att bilda en sorts överskottsbefolkning i staden Rom, och det är från denna grupp ordet ”proletärer” härstammar.

Just nu håller den undre medelklassen i Amerika på att ställas på bar backe. De saknar kapital för att överleva ett ekonomiskt belägringskrig, och de har inte de politiska kontakter som krävs för att säkra olika former av undantagsregler och specialbehandling. Deras butiker måste stängas – av hälsoskäl – medan de större kedjorna får hålla öppet, på grund av deras ”samhällsnödvändighet”.

Samtidigt som detta sker arbetar vinnarna hårt för att slå sönder de sista spillrorna av arbetsplatsskydd, anställningstrygghet och regler om minimilön som finns kvar. Kalifornien – moderna, ”progressiva” Kalifornien – röstade på en och samma gång för att sparka ut Trump ur Vita huset och för att undanta alla ”tech-bolag” från att behöva följa lagar om anställningsskydd.

USA är inte den romerska republiken, och historien upprepar sig aldrig, även om hon vid det här laget har ett välförtjänt rykte för att kunna rimma. Dessa moderna ”proletärer” - I romersk, snarare än marxistisk anda – kommer nog att ställa till med en hel del kaos framöver.

Nittonhundratalet kan kanske lära oss många saker, men en av de mest uppenbara lärdomarna från detta blodiga århundrade är att ett samhälle ställer småföretagarna och den lägre medelklassen på bar backe på egen risk. Det finns således inte så mycket som talar för att 2021 kommer bli ett år med mindre polarisering och politiskt kaos än 2020.