Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: Folkomrösta om Heden!

Låt göteborgarna rösta om vad de anser vara bäst framtid för Heden.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Få platser i Göteborg är lika omdiskuterade som Heden. För vissa är det stadens fria yta, som av hävd ska lämnas obebyggd och orörd. För andra är det ett gapande sår i stadsplanen som bryter upp Göteborg i små öar.

Idéer för vad som bör hända med Heden har inte saknats genom åren. Men efter en lite hetsig debatt brukar de snart skrinläggas. Det senaste i raden kommer från göteborgska fastighetsbolaget Wallenstam som, tillsammans med arkitektbyrån Wingårdhs lagt fram en plan för hela Heden. Som en 400-årspresent till göteborgarna.

Fyra guldfärgade höghus som bäst kan liknas vid en samling förgyllda tändare en oljeshejk låtit tillverka, ska stå i varsitt hörn av Heden. Och nya idrottsplatser föreslås byggas, anpassade för alla från fotbollsspelare till de som ägnar sig åt e-sporter.

Är det gångbart? Det verkar så. Enligt Wallenstam är det självfinansierande. Är det smakfullt? Inte alls. Det är som att hälla en liter neonfärgat glitter över en William Morris-tapet. Höghus är inte nödvändigtvis fula.

LÄS MER: Utveckla Heden - nu!

Men i Göteborg bryter de inte sällan radikalt med den omkringliggande bebyggelsen. Wingårdhs hus är i samma anda. Hus som sätter "staden på kartan" men som samtidigt inte alls harmoniserar med sin omgivande miljö, varken estetiskt eller skalmässigt.

Ingen ifrågasätter att något behöver göras med Heden. Parkeringsplatser, ödeytor och hotell Liseberg är ingen bra användning av vad som egentligen är Göteborgs själva mittpunkt.

Så vad göra?

Hela Heden behöver inte bebyggas för att länka samman staden. Det räcker faktiskt att Hedens ytterkanter, mot Södra Vägen, Nya Allén, Sten Sturegatan och Engelbrektsgatan bebyggs för att det ska finnas naturliga övergångar mellan stadsdelarna. Eller att en del, exempelvis mot Södra vägen får kvarter medan resten lämnas för utomhusaktiviteter.

I kommunens planering finns redan ett förslag för en spårväg som skulle löpa längs med Engelbrektsgatan ned mot Skånegatan. På så sätt kringgås Korsvägen och vid behov kan en sådan lösning också utgöra en avlastning utav Brunnsparken. Kombinera en sådan sträckning med hus längs med Hedens östra kant och vips har Göteborg fått ytterligare en centralt belägen stadsmiljö. Samtidigt kan de fria ytorna i mitten av Heden behållas.

Förslaget från Wallenstam och Wingårdhs är storslaget men samtidigt plumpt. Det fullföljer inte stadsplanens naturliga linjer. Bygg i stället hus som passar stenstadens skala och estetiska formspråk.

Politikerna är förstås rädda att göra fel, det är många starka viljor som hörs. Men majoriteten göteborgarna har faktiskt inte hörts i frågan. Kanske är det dags att pröva ett nytt grepp? Ta in fyra radikalt olikartade men ekonomiskt och praktiskt genomförbara förslag.

Ett Wingårdhskt med gyllene höghus, ett där hela Heden är bebyggt med kvartersstad, ett där sporten utökas och ett som är en kompromiss mellan alternativ två och tre.

Låt sedan medborgarna rösta om vad de anser vara bäst. Så kan frågan om Heden till slut besvaras och få ett slut. Det kommer inte göra alla nöjda med ibland är det bättre att göra något mindre dåligt än att lamslås av passivitet och inte göra något alls.