Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Hjörne: Flytta nazisternas demonstration!

Väldigt få demokrater förnekar Nordisk Motståndsrörelse deras grundlagsfästa rätt att demonstrera men många, liksom jag, ifrågasätter deras rätt att marschera i Göteborgs centrum en dag då staden är full av besökare och judarna firar sin största högtid, skriver Peter Hjörne.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Viktiga frågor är ofta mångbottnade och svåra. Det till synes enkla och självklara innehåller komplikationer och motsatser. En sådan är nazistiska Nordiska motståndsrörelsens planer på att demonstrera i Göteborg under Bok & Bibliotek. Förbjud demonstrationen är egentligen det synbarligen självklara. Varför skall en organisation, som hetsar mot judar, romer, homosexuella, invandrare, radikala och mot "folkets fiender", få nyttja en av de centrala rättigheterna i den demokrati som de själva föraktar och försöker underminera? Deras medlemmar har genomfört bombdåd mot flyktingboenden och mot ett syndikalistiskt kafé i Göteborg. Deras livsluft är hat, våld och skräck. Varför skall människor som är demokratins fiender få nyttja demokratins rättigheter – de rättigheter som de själva skulle trampa under fötterna den sekund de kom till makten?

Men så ser vår demokrati ut. Det är demokratins dilemma. Enligt vår grundlag har alla rätt att demonstrera, så även företrädarna för de mest vidriga åsikter. Därför har polisen i Göteborg gett Nordiska motståndsrörelsen rätten att vandra längs Göteborgs gator en av de största besökshelgerna i vår stad. Nordiska motståndsrörelsen kommer att starta sin demonstration utanför Svenska Mässan samma bokmässelördag som man räknar med 30 000 besökare. Demonstrationen skall sedan passera ett stenkast från synagogan i Göteborg, dagen då judarna firar sin största högtid Jom Kippur, försoningsdagen. 

Judiska centralrådet har överklagat beslutet om demonstrationsväg till förvaltningsrätten. Det har också Svenska Mässan gjort. 

– Samlingsplatsen utanför mässan är direkt olämplig. Vi tar emot 30 000 besök på lördagen och tillgängligheten i området är ytterst betydelsefull för Bokmässans besökare, sa chefen för Bokmässan Maria Källson.
 

Ordförandena för de judiska församlingarna i Stockholm och Göteborg, Aron Verständig och Allan Stutzinsky, skrev nyligen i en debattartikel i GP under rubriken "Håll nazisterna borta från oss" att nazisterna borde förpassas till periferin. "Det är där de hör hemma". Verständig och Stutzinsky menar att de marscherande nazisterna kommer att vara "otroligt traumatiskt" för de många judar som besöker synagogan på försoningsdagen. "De kommer att känna oro för sin egen säkerhet". 

Polisen väntar sig att flera tusen motdemonstranter kommer att dyka upp. Antifascistiska och vänstergrupper har meddelat att de kommer att genomföra motdemonstrationer. Polisen utesluter inte heller att det kan komma grupper som tar till våld mot de nazistiska demonstranterna. 

Polisen skall inte bedöma lämpligheten i en demonstration, bara om den kan hållas utan risk för säkerhet och ordning. Men det är svårt att tro att det inte föreligger hot mot människors säkerhet och ordningen utanför Svenska Mässan. Det är också svårt att förstå att det nazistiska demonstrationståget inte skulle utgöra en säkerhetsrisk för de judar som skall till och från synagogan. I dess närhet kommer stöveltramp från människor som hyllar Hitler, Nazityskland och Förintelsen att ljuda. 

Väldigt få demokrater förnekar Nordisk Motståndsrörelse deras grundlagsfästa rätt att demonstrera men många, liksom jag, ifrågasätter deras rätt att marschera i Göteborgs centrum en dag då staden är full av besökare och judarna firar sin största högtid. Polisen bör förflytta nazisterna dit där de gör mindre skada.
 

Men varför inte rätt och slätt förbjuda nazistiska organisationer, så skulle frågan om demonstrationer inte längre vara aktuell. I Tyskland är det förbjudet med partier som hotar "den frihetligt demokratiska grundordningen". Den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe beslutade emellertid i början av året att inte förbjuda det nynazistiska partiet NPD. Anledningen var att NPD inte ansågs vara ett verkligt hot mot demokratin. Det räcker alltså inte att vara författningsfientligt, man måste också kunna hota demokratin. Att just Tyskland håller sig med en sådan lagstiftning är inte svårt att förstå men kritikerna i landet menar likväl att ett förbud mot politiska partier inte hör hemma i en demokrati.

Det är också den ståndpunkt som en av Sveriges skarpaste och mest principiella skribenter och tänkare förfäktar. Lena Andersson som är författare och kolumnist i DN tycker sig märka att ett förbud mot att hysa nazistiska åsikter kryper allt närmre. Men få är intresserade av att diskutera på riktigt. "Många tycks anse att det räcker att hänvisa till våldet och hatet." Hon skriver också att "den liberala rättsstatens fria medborgare har att tolerera idéer de avskyr och åsikter de fruktar... Ju starkare man omfattar den liberala rättstaten och det demokratiska samhället, desto mer formellt tillåtande har man att vara mot dem som vill avskaffa dem båda, så länge de inte sätter avskaffandet i verket." 

Det är egentligen den enda hållningen i en liberal demokrati. Man kan inte säga sig vara för yttrandefrihet och samtidigt förmena dem vars åsikter man inte gillar samma frihet. Men man kan och man skall vara stenhård mot dem som ägnar sig åt "hets mot folkgrupp". Det är olagligt men kan bara beivras sedan brottet begåtts, inte i förväg. Därför kan man inte förbjuda den nazistiska demonstrationen i Göteborg men man kan flytta den dit den inte hotar säkerhet och ordning. Och det är varken vid Korsvägen eller nära synagogan den 30 september!