Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Fel tid för nya betyg

Låt lärarna i Göteborg slippa delta i rikspolitikernas lilla betygsexperiment. De har annat att tänka på.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Det är två år sedan regeringen och alliansen möttes i en kompromiss om tidigare betyg. Överenskommelsen går ut på att 100 skolor från och med i år ska ge betyg redan från fjärde klass. Försöket ska utvärderas år 2020.

Spännande, tycker de borgerliga partierna i Göteborg, och argumenterar för att kommunen ska delta i försöket. Inte för att betyg löser alla problem, men eftersom betyg ”leder till ett ökat kunskapsfokus”, som Moderaterna skriver i ett pressmeddelande.

Om en eller ett par välfungerande skolor vill delta i försöket, borde det inte finnas något som hindrar – förutom de rödgrönrosas ideologiska motstånd mot betyg. Men annars är det faktiskt inte någon vidare bra idé att försöka förmå fler av Göteborgs skolor att delta i detta experiment.

Lärarna i den kommunala grundskolan behöver inte ytterligare arbetsuppgifter just nu. Det är ingen liten uppgift att sätta sig in i nya, ofta underligt verklighetsfrämmande formulerade betygskriterier. Om sedan den nationella utvärderingen, eller en ny politisk majoritet, kommer fram till att betyg från fjärde klass inte alls var någon bra idé – ja, då kommer Göteborgslärarnas ansträngningar att ha varit bortkastade.

Det är bättre att skolpolitiken fokuserar på att lösa upp segregationen i Göteborgs grundskolor. Det finns skolor där samtliga elever lämnar med gymnasiebehörighet, andra där färre än hälften har fullständiga betyg när de går ut årskurs nio. Utmaningen att få elever från olika socioekonomiska bakgrunder att blandas, samtidigt som det fria skolvalet respekteras, är inte slutfört – försiktigt uttryckt. Resursfördelningen behöver bli ändamålsenlig och mer långsiktig. 

Förutsättningarna är svåra, läget allvarligt och utmaningarna många. I det läget bör kommunpolitikerna inte låta sig smittas av rikspolitikernas experimentlusta.