Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aleksandra Boscanin: Fel att låta polisen lappa hål i budgeten

Gängkriminaliteten har på senare år blivit allt mer hänsynslös och nu ökar antalet sprängdåd. I en sådan situation är det svårt att förstå hur regeringen kan sänka anslaget till polisen.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Skjutningar och sprängningar har blivit vanliga inslag i den svenska nyhetsrapporteringen – och även i människors vardag. Bara den senaste veckan har det inträffat tre sprängdåd under tre dygn, på tre olika platser i landet.

Natten mot söndag drabbades en bilverkstad i Vällingby i västra Stockholm av ett sprängdåd, för andra gången på mindre än tre veckor (Expressen 14/2). Bara några timmar senare, tidigt i söndags morse, skedde även en kraftig explosion i centrala Norrköping. En frisörsalong och butikslokalen intill totalförstördes i sprängdådet (SR 15/4).

Knappt ett dygn senare, natten mot måndag, skedde en explosion i centrala Malmö (Expressen 15/4). En 12-årig flicka fick lindriga splitterskador efter att fönstret till hennes sovrum krossats.

En man som bor i närheten av platsen där sprängdådet skedde beskriver att hela huset skakade. ”Man börjar ju på något sjukt sätt bli van vid att sånt här händer i Malmö.” säger han till DN (15/4). Förra året anmäldes totalt 56 sprängdåd i region Syd, där bland annat Malmö ingår.

Ännu ett dygn senare – natten mot tisdag – greps tre unga män i Malmö, misstänkta för att ha förberett ett annat sprängdåd (Sydsvenskan 16/4). Det parti sprängdeg som männen kopplas till var tillräckligt stort för att rasera byggnaden och alla i den.

Statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att antalet sprängdåd ökar. Under årets första kvartal inträffade 48 sprängningar, jämfört med 37 sprängningar under samma kvartal förra året. Förra året anmäldes totalt 162 sprängningar i hela landet – nästan en varannan dag.

Gängkriminaliteten har de senaste åren blivit allt mer hänsynslös, vilket sprängdåden är ett symptom på. Ändå sänker den rödgröna regeringen – med stöd av Vänsterpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – anslaget till polisen i sin vårbudget.

Det uttalade syftet med nedskärningen är att renodla myndighetens verksamhet. Pengarna regeringen tar från polisen ska delvis gå till Kriminalvården för att utföra transporter av frihetsberövade åt polisen. Enligt förslaget ska polisen få 232 miljoner kronor mindre redan i år, varav 230 miljoner kronor ska gå till Kriminalvården för att utföra transporter.

I teorin kan det låta som en rimlig ordning: Polisen ska utföra färre transporter och får därför mindre pengar för att utföra just transporter. Verkligheten är dock en annan. Enligt rikspolischefen Anders Thornberg så var pengarna som nu ska tas från polisen redan intecknade i årets budget och tänkta att användas till att fortsätta utveckla polisens verksamhet (Aftonbladet 12/4).

Även Polisförbundet är kritiska och skriver på Twitter att det måste finnas garantier för att en omfördelning ger avsedd effekt – att poliser utför färre transporter (10/2). Några sådana garantier finns inte.

I ett läge där både skjutningar och sprängdåd ökar tvingas Polisen lappa hål i sin budget. Det är respektlöst gentemot de poliser som trots dåliga förutsättningar försöker göra samhället tryggare – men framförallt är det respektlöst gentemot alla dem som drabbas av våldet.