Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mathias Bred: Försvåra fusk med försörjningsstöd

Göteborgs kommun bör införa kontrollanter som motverkar fusk med försörjningsstöd.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På veckans kommunstyrelsemöte blev det rödgrönrosa styret nedröstat i frågan om bidragsfusk. Moderaterna Hampus Magnusson och Maria Rydén hade lagt en motion om ”åtgärder för ökad integration och för att motverka felaktiga utbetalningar och bidragsfusk”. Den punkt i motionen som det blev strid om var ett uppdrag till stadsdelsnämnderna att anställa utredare med uppgiften att ”motverka felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd och bidragsfusk” – FUT-utredare.

Detta förslag var alltså det styrande blocket emot. I den här frågan är det svårt att förstå Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Om man är för ett system som ger generösa bidrag till dem som behöver, då måste man väl samtidigt vilja hejda att systemet missbrukas och att pengarna kommer i fel händer?

Ur medborgarens perspektiv är det självklart att det genomförs kontroller som garanterar  att de skattepengar som betalas ut i stöd verkligen går till rätt personer. Man förvånas när man får veta att den kontroll som funnits under senare år främst har handlat om intern kontroll. Till exempel har de som fattar beslut om utbetalningarna fått utbildningssatsningar för att göra färre misstag. Det är inte tillräckligt. En grundläggande princip för att systemet ska vara rättssäkert är att den som fattar beslutet och den som kontrollerar inte är en och samma person.

Då andra kommuner har prövat att införa särskilda kontrollanter har det lett till markant minskning redan av antalet ansökningar om försörjningsstöd. Moderaterna framhåller exemplet Solna kommun där minskningen av ansökningar ska ha varit en tredjedel. Solna har arbetat målinriktat med många verktyg, men rimligtvis borde det gå att rädda pengar från fuskare också i Göteborg.

Det handlar om ganska stora pengar. Under år 2015 betalade staden ut mer än en miljard i försörjningsstöd. De allra flesta som får stödet är naturligtvis ärliga personer som har rätt till det. Men misstanken om att det också finns fuskare gör att systemets legitimitet riskerar att urvattnas. De generösa bidragen bygger på ett brett förtroende, och då är tillgången till utredare som jobbar aktivt mot fusk en slags minsta hygienåtgärd. 

Kommunfullmäktige ska rösta om förslaget i maj. Socialdemokrater och vänsterpartister borde tänka om till dess. I synen på fusk borde stadens politiker stå eniga.