Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanna Birgersson: Företagen får klara sig själva

Brott mot företagare är ett stort och växande men relativt undanskymt problem.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den grova kriminaliteten äter upp alltmer av Polisens resurser. Alltför lite blir kvar till att bekämpa annan typ av brottslighet. Och alltför många medborgare upplever att det är meningslöst att polisanmäla. Allra mest upprörande är det när anmälningar om brott mot barn och äldre blir liggande i utredningshögen.

Ett mer sällan uppmärksammat problem är den otrygghet som allt fler företagare upplever. I en enkätundersökning gjord av Företagarna framträder en dyster bild. En av tre företagare har blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren. Värst utsatta är de inom byggindustrin, handel, transport- och magasinering samt hotell och restaurang.

Särskilt mörkt är det i Västra Götaland. En av tre företagare uppger att de haft inbrott någon gång under de senaste fem åren. 87 procent säger att polisens arbete inte ledde till att brottet uppklarades, och 80 procent uppger att de inte fått den hjälp de behövde av polisen.

Brott mot företagare kommer sannolikt alltid att ha ganska låg prioritet. På grund av den mycket djupgående krisen inom polis och rättsväsende måste företagen i allt större utsträckning själva betala för det skydd de anser sig behöva.

Var är den skattelättnad som i någon mån kan kompensera detta?