Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anti-globalisering. Demonstranter bränner EU-flaggan på avenyn.

Mathias Bred: Förenade i hatet mot frihandeln

Samma antiliberala agenda som år 2001 torgfördes av extremvänstern görs nu till politik av högerpopulister.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Nyheten om att Göteborg i november återigen ska stå värd för ett EU-toppmöte fick många av oss att tänka på vad som hände förra gången. Och även om det knappast råder någon risk för att Göteborgskravallerna ska återupprepas är händelserna i juni 2001 faktiskt en intressant jämförelsepunkt i historien. 

För de åsikter som år 2001 förfäktades av en utomparlamentarisk extremvänster genomförs i dag av en inomparlamentarisk högerpopulistisk rörelse.
Det var visserligen många grupper som demonstrerade i Göteborg men det fanns röda trådar. Kritiken mot USA:s roll som världspolis var en, motståndet mot frihandel en annan. 

Inspirationen till Göteborgskravallerna kom ju från våldsamheterna som hade ägt rum i Seattle två år innan. Då riktade sig huvtröjornas vrede mot att Världshandelsorganisationen förhandlade om att halvera tullar på industrivaror. Organisationen Attac talade om ett ”frihandelskorståg”.

En annan gemensam nämnare för demonstranterna i Göteborg var en allmän skepsis mot EU, och särskilt då ett emot ett fördjupat ekonomiskt samarbete (EMU), och mot fri rörlighet för arbetskraft som man fruktade skulle resultera i lönedumpning. Brexitkampanjarna hade känt igen sig.

Kraven kläddes förstås i en annan språkdräkt en den som används av dagens högerpopulister. Men under överbyggnaden av till exempel identitetspolitiska ställningstaganden finns samma grundläggande ekonomiska mål att avbryta globaliseringen och flytta hem makten över tullar och gränser till nationalstaterna. 
För de av oss som fortfarande gillar den liberala världsordningen finns det skäl att påminna sig om att hotet kommer från två håll. Och vi tvingas erkänna att mycket har utvecklats i fel riktning.

Vem kunde 2001 tro att svarthuvorna som slog sönder avenyn inom femton år skulle ha en  bundsförvant i Vita huset?