Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Aleksandra Boscanin: För vanligt folk är EU-toppmötet mest till besvär

Det är inte rätt att göteborgarnas tillgång till staden, och i vissa fall till sina egna hem, begränsas för att statsministern ska få glänsa på hemmaplan inför sina europeiska kollegor.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Kommunalrådet Daniel Bernmar (V) var befriande rättfram när han på Twitter kommenterade förberedelserna inför fredagens EU-toppmöte: “Om detta är vad det innebär att ha ett toppmöte är det bättre de ses på någon åker eller bergstopp någonstans. Vanligt folk har de ändå ingenting till övers för. Det enda vi kommer uppleva är avspärrningar.” 

Bernmar har en poäng med att en bergstopp eller åker faktiskt skulle vara ett bättre alternativ. Som om inte avspärrningarna vore nog uppmanade polisen tidigare i veckan dessutom boende i Eriksberg att av säkerhetsskäl hålla sig borta från fönster och balkonger under EU-toppmötet. 

Uppmaningen är provocerande, men skulden bör inte läggas på polisen som bara försöker göra det bästa av situationen och hålla den nivå av säkerhet som krävs när statschefer från hela Europa kommer till Göteborg. De som främst bör kritiseras är regeringen och statsminister Stefan Löfven (S) som drivit på för att Sverige ska vara värd för detta möte.

Det är inte rätt att göteborgarnas tillgång till staden, och i vissa fall till sina egna hem, begränsas för att statsministern ska få glänsa på hemmaplan inför sina europeiska kollegor. Om mötet dessutom inte väntas generera något beständigt traktat eller dokument av värde så är det än mer tveksamt om kostnaden, i både tid och pengar, är motiverad. Det handlar nämligen inte bara om trafikkaos utan även om nedstängda butiker och andra förlorade intäkter.

Även detta är Bernmar med rätta kritisk till. I ett uttalande i GT förklarar han återigen att det är bättre att ha mötet någon annanstans "där man inte lamslår Sveriges näst största stad i två dagar och skapar förluster för företagare och kringskär göteborgarnas vardag” (15/11).

Partiledaren Jonas Sjöstedt (V) är även han skeptisk till att mötet hålls i Göteborg och skriver på Twitter att något fjällhotell hade varit lämpligare. I ett uttalande till GP utvecklar han sedan detta. Sjöstedt hävdar att konsekvenser som stängda skolor och att folk hindras från att ta sig till jobbet känns typiskt för EU, samtidigt som ingen riktigt vet vad de gör (15/11).

För dem som inte ska mingla med Emmanuel Macron och Theresa May så är mötet faktiskt mest till besvär, samtidigt som det kostar väldigt mycket pengar för skattebetalarna. Daniel Bernmar och Jonas Sjöstedt förtjänar ett tack från göteborgarna för att de lyfter detta perspektiv.