Sverige röstade nej till euron 2003. Det var ett klokt beslut. Arkivbild.
Sverige röstade nej till euron 2003. Det var ett klokt beslut. Arkivbild. Bild: JESSICA GOW

Karin Pihl: Euron är fortfarande en dålig idé

Överger vi kronan måste vi betala för andra länders finanskriser. Det skulle också innebära en enorm maktförflyttning från Sverige till EU.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

I år är det 20 år sedan svenska folket röstade nej till euron, trots en enorm kampanj från ja-sidan som backades upp av stora delar av det svenska etablissemanget. Resultatet i folkomröstningen var överväldigande till kronans fördel – 56 procent var emot ett inträde i den europeiska monetära unionen (EMU) medan 42 procent var för. Sedan dess har frågan om vilken valuta vi ska ha varit död.

Fram till nu. Att den svenska kronan är rekordsvag i jämförelse med dollarn och euron har gjort debatten aktuell igen. Att den svenska riksbanken i mångas tycke misslyckats med sitt uppdrag och fattat dåliga beslut gör också att fler frågar sig om det inte vore lika bra att skrota kronan.

ANNONS

Ett annat argument som framkommit den senaste tiden är att de stater som står utanför EMU främst är länder som Polen, Ungern och Rumänien. Det sätter Sverige i ”dåligt sällskap”, anser de före detta ambassadörerna Sven-Olof ­Petersson och Mats Ringborg (DN debatt 2/1). Ytterligare ett skäl som framförts, bland annat av ekonomiprofessorn Pehr Wissén, är att Europa måste stå starkare nu i tider av osäkerhet i omvärlden, vilket kräver mer integration mellan länderna (DI debatt 17/11 2022).

Andra argument är att kapitalismen i dag är global till sin natur, och att det inte finns någon vits att ha en egen valuta att dumpa för att få fart på exporten, eftersom svenska exportföretag också är beroende av import. Att Sverige tappar politiskt inflytande genom att stå utanför EMU är också ett vanligt förekommande argument, liksom att det är bra att vara med i den "stora klubben" för att det ger stabilitet.

Det låter ju vettigt. Men vid en närmare eftertanke finns svagheter med alla de argument som framförts till eurons fördel.

Att vi slipper vara med i en grupp av ”dumma” EU-länder om vi överger kronan är ett rent fåfängt påpekande. Likaså är vaga argument om att EU behöver vara starkare än någonsin inte heller särskilt bra. Sverige i EMU leder nödvändigtvis inte till en starkare gemenskap i EU. Det kan snarare bli tvärtom. Minns den grekiska skuldkrisen, som fick relationen mellan Grekland och långivaren Tyskland att surna till rejält. Och att Sverige tvingades med som nettobetalare i EU-kommissionens coronafond trots att vi inte är med i EMU var inte populärt här hemma. Det blir mer av den varan om vi inför euron.

ANNONS

Inte heller är det säkert att vi skulle få mer inflytande över den politik som förs i unionen. Vad som däremot är säkert är att EU och Europeiska centralbanken (ECB) skulle få betydligt mer inflytande över Sverige. Det är inte samma sak.

Även rent ekonomiskt finns det goda skäl att hålla fast vid kronan, vad man än anser om Riksbankens agerande de senaste åren. Ekonomierna i Europa skiljer sig åt. En räntehöjning slår annorlunda i ett land där hushållen har höga bostadslån med rörliga räntor, som Sverige, jämfört med andra länder där folk är mindre belånade och till fasta räntesatser. Det är ett av flera skäl till att bevara möjligheten att anpassa penningpolitiken till nationella förhållanden.

Man ska också komma ihåg att ett medlemskap i EMU inte bara innebär att vi byter sedlar och mynt. Vi måste också gå med i EU:s bankunion. Det skulle innebära att regleringen av de svenska bankerna flyttas till europeisk nivå. Om det skulle bli finanskris i ett annat EU-land skulle svenska skattebetalare behöva vara med och betala. Dessutom styrs stora delar av euroländernas finanspolitik av EU. Vid en ekonomisk kris i Sverige kan EU avgöra vilken krispolitik som Sverige får föra.

Så långt finns det alltså goda teoretiska anledningar att inte gå med i eurosamarbetet. Men det finns också rent praktiska skäl. En utvärdering från den tyska tankesmedjan Centre for European Policy från 2019, som granskade åtta EMU-länders BNP-utveckling efter eurointrädet, visade att alla utom Tyskland och Nederländerna förlorat på att byta valuta. Italien har mellan 1999 och 2017 förlorat 73 000 euro per invånare på att gå över till euron och Frankrike 56 000 euro per invånare.

ANNONS

Att två tredjedelar av alla svenskar i dag vill behålla kronan är därför inte konstigt. Euron är ingen succé. Tvärtom. Den är lite av en flopp.

LÄS MER: EU börjar likna ett dåligt äktenskap

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS