Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Naomi Abramowicz: EU-trötthet råder

Så länge EU:s asylpolitik inte fungerar kommer missnöjet med unionen att fortsätta att stiga.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Gillar du inte Europa? Rösta på de andra! Så stod det på en av Liberalernas valaffischer från EU-valet 2014. Det är inte alltför ofta som liberalpartisterna är i kontakt med den svenska folksjälen, men i dag skulle nog många, mer än gärna, lyda partiets råd.
Svenskarnas förtroende för EU har störtdykt det senaste året. Enligt en ny undersökning från TNS Sifo, utförd på uppdrag av SVT Nyheter, anser enbart 39 procent av de tillfrågade att det är en bra idé att Sverige är med i EU. Förra hösten var siffran 59 procent i en liknande undersökning. På frågan ”I dagsläget, skulle du generellt säga att saker i EU är på väg åt rätt eller fel håll?” svarar 52 procent att EU är på väg åt fel håll.

Det tilltagande missnöjet med EU bör tas på allvar. Med tanke på att EU har misslyckats med att hantera flyktingsituationen, och att Sverige har varit ett av de länder som har burit den tyngsta bördan, är det egentligen förvånande att EU-skepsisen inte är större.

Höstens asylinvandring skakade Sverige i dess grundvalar. Den visade tydligt att kontrollen över samhällsutvecklingen i Sverige inte alltid ligger i våra händer. Och EU-samarbetets brister kom närmare än någonsin. Det var inte bara något som man kunde läsa om i tidningen längre.

EU-kritik avfärdas ofta från borgerligt håll som ”bonnigt” och obildat, något för lantisar som inte vet bättre. Men det stigande missnöjet med EU är ingen övergående trend, oavsett vad Sveriges samlade liberalpartister anser. Sannolikheten är liten för att Sverige kommer att gå Storbritanniens väg, med en ”Swexit”-debatt. Men utan ett fungerande system för flyktingkvoter, där asylsökande fördelas mellan länderna, har vi förmodligen bara sett början på den svenska EU-skepsisen.