Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ju fler exempel på terrorister som lyckas dupera myndigheterna, desto större är risken att flyktingar kommer att betraktas som potentiella terrorister i stället för skyddsbehövande.

Naomi Abramowicz: EU:s gränskontroller måste skärpas

Terrorister drar nytta av flyktingströmmarna.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Terrorister drar nytta av de stora flyktingströmmarna för att nå Europa. Förra året avfärdades det som en myt, ett långsökt påhitt fabricerat av populister. Men den så kallade myten har visat sig vara sann. Det bekräftades nyligen av EU:s gränskontrollsmyndighet Frontex i dess årliga riskanalys som släpptes häromveckan.

Frontex skriver i sin rapport att kontrollerna vid EU:s gränser borde ta större hänsyn till unionens inre säkerhet. Terrordåden som skedde i Paris under november förra året visar tydligt att migrationsflödet kan användas av terrorister för att ta sig till EU, anser gränskontrollsmyndigheten.

Två av attentatsmännen lyckades passera Greklands gränskontroller med hjälp av falska syriska pass. Svensken Osama Krayem, som nyligen häktades för att ha varit involverad i terrordådet i Bryssel, är också en av dem som har tagit sig till Europa utrustad med ett falskt syriskt pass.

Det är inte förvånande att kriminella och terrorister passar på att utnyttja kaoset, det hade varit mer förvånande om de inte hade gjort det. Situationen utgör ett gyllene tillfälle för dem med ohederliga avsikter.

Kriminella organisationer har tillgång till blanka syriska pass och den teknik som krävs för att förfalska dem på ett skickligt sätt. Det görs så pass väl att till och med rutinerade kontrollanter har svårt att urskilja dem. Det finns heller ingen påföljd för den som uppger falska uppgifter eller har falskt pass. Passkontrollen fungerar dåligt, de maskiner som används är inte tillräckligt bra och personalen har ont om tid på sig att granska passen.

Om EU inte förmår att upprätthålla sin yttre gräns och stänga ute kriminella och terrorister kommer misstron mot asylsökande att öka. Ju fler exempel på terrorister som lyckas dupera myndigheterna, desto större är risken att flyktingar kommer att betraktas som potentiella terrorister i stället för skyddsbehövande. Det ligger i allas intresse, oavsett vilken nivå på flyktingmottagandet man förespråkar, att EU:s gränskontroller stärks.