Stefan Löfven lär få ägna helgen åt att fundera ut ett sätt att sitta kvar vid makten. Men han har gjort det förr.
Stefan Löfven lär få ägna helgen åt att fundera ut ett sätt att sitta kvar vid makten. Men han har gjort det förr. Bild: Henrik Montgomery/TT

Ett steg närmare nyvalet få egentligen vill ha

Det mest sannolika utfallet av en regeringskris är att Löfven kommer tillbaka efter förnyade förhandlingar. Frågan är om högerpartierna ens tjänar på nyval och maktskifte ett år före ordinarie val.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Vänsterpartiet hotar att fälla den svenska regeringen. På några dagar har hotet blivit allvar trots att de flesta partier egentligen vill undvika en regeringskris. V kan inte ta initiativ till misstroendet själva då partiet inte har tillräckligt många mandat för att väcka frågan, enligt riksdagens regler. Under torsdagen löstes det problemet när SD meddelade att de kommer väcka misstroende mot regeringen och strax därefter både KD och M ställde sig bakom misstroendet. Nu finns en majoritet för att fälla Löfven i nästa vecka. Men utgången är ändå inte given.

Det vi ser är ett avancerat pokerspel där V egentligen vill tvinga Stefan Löfven att dra tillbaka förslaget om fri hyressättning på nybyggda hyresrätter. Det är en prestigefråga för Vänsterpartiet eftersom partiet ensidigt satte upp ett stopp för förslaget som villkor för att släppa fram januaripartierna till makten.

ANNONS

Statsministern kommer knappast att kunna backa med mindre än att han får till en lösning som både kan rädda ansiktet på Centern och Vänsterpartiet. Det skulle kunna handla om att hyresvärdarna får något av staten, men tiden är knapp och Centern och Vänstern på kollisionskurs. Stefan Löfven vet att han måste stå upp för överenskommelsen med Centerpartiet för att ha en chans att mer permanent få C att byta sida, en förutsättning för fortsatt socialdemokratiskt maktinnehav. Ändå är detta en föraning om vad som väntar med fortsatt S-styre. Ska S-regeringen sitta kvar vid makten nästa mandatperiod måste V och C sitta vid samma förhandlingsbord i varje fråga. Utan Liberalerna krävs det för att ens få relativ majoritet.

Men det mest troliga resultatet av en regeringskris skulle sannolikt bara bli att Stefan Löfven återkommer till makten, efter att ha lyckats tråckla ihop en lösning mellan fastighetsägarna och hyresgästföreningen som kan göra hans samarbetspartier nöjda – det är trots allt statsministerns paradgren. Varför Löfven skulle föredra ett nyval framför förhandlingar och fortsatt regerande är oklart. Det vore en prestigeförlust för honom personligen om han skulle förlora det.

Moderaterna och Kristdemokraterna har egentligen heller inga starka skäl att vilja ha ett nyval ett år före ordinarie val, där L riskerar åka ut och Socialdemokraterna får ett friare spelrum inför valet 2022. Det är uppenbart att de känner sig tvingade att följa SD:s initiativ för att inte verka veka – något S lär trumma ut.

ANNONS

De flesta svenskar är knappast heller särskilt intresserade av en extra valrörelse. Coronapandemin är ännu inte över. Innerst inne kanske till och med M och KD hoppas att "mästerförhandlaren" ska reda ut också denna knut.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS