Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Ett slutdatum är mycket riskabelt!

De mänskliga konsekvenserna kommer att bli förödande om åtgärderna mot smittspridning upphör för tidigt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Ännu en dramatisk coronavecka är tillända. Dödsfallen i världen överstiger nu 21 000. Spanien, Italien och USA:s största stad New York går på knäna. USA väntas bli nästa epicentrum för coronasmittan. Redan har över tusen personer avlidit där, i vad Donald Trump för några veckor sedan kallade "inte är värre än en vanlig influensa". Sverige tycks vi nu ha nått den punkt där antalet smittade stiger brant och ansträngningarna för vården ökar kraftigt. I skrivande stund har över 3 000 personer bekräftats smittade och 92 människor har dött. Stockholm är värst däran. Situationen i huvudstaden beskrevs som en storm.

Världens ekonomiska hjul snurrar långsammare, på många håll inte alls. i grunden sunda företag går under, anställda blir arbetslösa. Gigantiska ekonomiska stöd lanseras i land efter land. USA slog alla rekord med historiens största räddningspaket på svindlande 20 000 miljarder kronor - fyra gånger större en den svenska bruttonationalprodukten.

I Sverige har regeringen och samarbetspartierna lanserat ett tredje ekonomiskt paket på 33 miljarder kronor med bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, utökat anstånd på momsbetalningar, tillfälliga hyresrabatter i krisbranscher. Dessutom inrättas en företagsakut med statliga lånegarantier på 100 miljarder. Paketet är främst riktat till alla de mindre företag som nu går på knäna. Åtgärderna har i huvudsak mottagits väl.

– Det är skyndsamt framtaget och ett stort steg framåt. Förslagen är i allt väsentligt välkomna, efterfrågade och väldigt i linje med det som vi fört fram, sa Företagarnas vd Günther Mårder. Han menar att det kan räcka om restriktionerna bara vara några veckor men om det drar ut på flera månader "krävs det enormt mycket mer insatser". Även om det finns invändningar mot enskilda delar av krispaketet verkar det som om regeringen och samarbetspartierna i huvudsak gör vad som behövs när det behövs. Och de har sagt att de är beredda att komma med mer för att mildra de akuta problemen.

Men det finns givetvis också ett längre perspektiv. Hur skall landets ekonomi återuppbyggas när den akuta situationen är över - för den dagen kommer. Det har framförts förslag på inrättandet av en kommission av samma natur som den så kallade Lindbeckkommissionen. Den tillsattes av regeringen Bildt 1992 med uppdraget att föreslå ekonomiska och politiska åtgärder för att ta Sverige ur den svåra ekonomiska krisen. Kommissionen bestod av nationalekonomer och statsvetare. Mycket av det som föreslogs genomfördes och bidrog till den starka svenska återhämtningen.

Det är en utmärkt idé. Tillsätt den redan nu! Uppdraget skall vara att komma med en plan för att få igång hjulen i samhället efter coronakrisen. En framtidskommission skulle andas framtidtro och en insikt om att det behövs betydande insatser för att komma tillrätta med coronapandemins mycket dramatiska konsekvenser. Varför inte be Anders Borg att leda kommissionen? Han var med om att baxa Sverige ur 2008 års finanskris och utsågs till Europas mest framgångsrike finansminister.

Ett annat förslag som framförts av flera debattörer är att sätta ett slutdatum för restriktionerna för att få igång landets ekonomi. Kerstin Hesssius, vd för Tredje AP-fonden, var den som först och hårdast gick ut med förslaget.

I en intervju i Aktuellt hävdade hon att "vi nu måste lägga om till arbetslinjen" annars riskerar den svenska ekonomin obotlig skada och unga människor berövas sin framtid.

Hon beskyllde politiker för att "vara i panik", för att ha tunnelseende och för att bara fokusera på smittbegränsning. Hon efterlyste en tidplan för när samhället skall normaliseras.

– Vi måste tillbaka till jobben, vi måste gå ut och äta på restaurang och öppna kulturverksamheter...

Det handlar helt enkelt om att lämna rädslan och i stället ta fram en handlingsplan, sa Kerstin Hessius till GP.

Hon och andra normaliseringsförespråkare berättar emellertid inte hur det skall gå till i praktiken. En plan och så rullar allt igång? Det hjälper ju föga att Sveriges företag sätter fart om deras exportmarknader är stängda och efterfrågan är stendöd.

Och de mänskliga konsekvenserna skulle bli förödande. En för tidig "normalisering" skulle accelerera smittspridningen. Dödsfallen skulle öka dramatiskt och framkalla än mer drakoniska åtgärder, vilket i sin tur skulle skada ekonomin ännu mer. Det räcker att se på Italien och Spanien för att inse hur det också skulle kunna bli i Sverige.

"Att sätta ett slutdatum är mycket riskabelt. Om vi för tidigt släpper bromsen för att ekonomin ska komma igång släpper vi loss farsotens hela exponentiella kraft. Följden kan bli ett nationellt trauma", skrev två överläkare i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Sverige har valt en alldeles egen väg. Den bygger till stor del på individuellt ansvar och solidaritet med de svagare. Det är en mjukare och mindre dramatisk väg än andra länder för att plana ut smittspridningskurvan och samtidigt hålla så mycket av samhället som möjligt i gång. Den svenska vägen har utsatts för mycket kritik - i Sverige och i andra länder.

Men frivilligheten har hittills fungerat, menar Folkhälsomyndigheten. Svenska folket har i stort hörsammat rekommendationer och regler. Människor har tagit ansvar, visat medkänsla, ställt upp för andra och visat det folkvett, som statsministern manade till vid fredagens pressträff.  Sjukvårdens många medarbetare och frivilliga gör heroiska insatser. För dem är prioriteringen glasklar - att lindra lidande och rädda liv! Det bör vi alla ställa upp på!