Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Ernst Henry Photography
Bild: Ernst Henry Photography

Adam Cwejman: En upphandling gjord i sömnen

Även Partille kommun ägnar sig, likt Göteborgs stad, åt undermålig upphandling av juridiska tjänster. Läser man inte fakturorna noggrannare innan de betalas?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

I våras avslöjades i ett GP-reportage att Göteborgs stads huvudsakliga leverantör av juridiska tjänster, Front Advokater, hade fakturerat för mer arbete än vad de utfört.

För många timmar som hade fakturerats fanns ingen beskrivning av vad som hade utförts. På ett dygn hade exempelvis 20 timmar fakturerats. En annan dag hade tio och en halv timme fakturerats - under en resdag till franska Rivieran.

Inte bara Göteborgs stad har haft avtal med Front Advokater. Även Partille kommun har haft avtal med byrån. Och även där, framgår det nu, har faktureringen varit uppåt väggarna. I ett nyligen avklarat mål i tingsrätten fakturerade Front Advokater Partille kommun 650 685 kronor. Det hela rör sig om en tvist i vilken Öjersjöbon Bill Persson stämde kommunen för att han fick en faktura för 793 000 kronor för en väganslutning till hands fastighet.

Att överraska privatpersoner med digra fakturor för väganslutningar de inte bett om - vilket i praktiken tvingar boende att direkt stycka och sälja fastigheter - är en remarkabel historia i sig.

Men det som verkligen sticker i ögonen är att eftersom Persson förlorade i stämningen så tvingas han nu betala för kommunens advokatkostnader. Men tingsrätten har satte ned kostnaden till 102 000 kr. En minskning på mer än en halv miljon kronor.

Partille kommun har, likt Göteborgs stad, uppenbara problem med sina upphandlingar. Men inte nog med att de köpt in en tjänst som enligt tingsrätten var sexfaldigt övervärderad, de hade inget problem med att vältra över konsekvensen av sin undermåliga upphandling på en kommuninvånare.

Tur att tingsrätten faktiskt synade det här spektaklet som Front Advokater iscensatt och som Partille kommun villigt spelat med på.

Uppenbarligen har Front Advokater inte dragit några djupare slutsatser av kritiken som uppkom i sambandet med vårens avslöjanden. Kanske sitter kulturen av övervärderade arbetsinsatser i väggarna? Men hur kan Partille kommuns politiska ledning acceptera uppenbart överdrivna fakturor? Kanske är det dags att syna hur kommunen berikar en advokatbyrå på medborgarnas bekostnad.